Спад към доверието в институциите регистрират две социологически агенции – „Алфа Рисърч” и „Екзакта Рисърч”.

Повечето институции губят от крехката си обществена подкрепа.

Критично ниско продължава да е доверието в институциите на съдебната власт: прокуратура – 6%, срещу 65% недоверие; съд – 8% срещу 63% недоверие, сочат данните на „Алфа Рисърч”. Главният прокурор Сотир Цацаров запазва 11 на сто одобрение, но отрицателните оценки нарастват до 49%.

За първи път след тоталния срив на доверието към БНБ в резултат от аферата КТБ, положителните оценки за националната банка бележат лек ръст, но все още остават два пъти по-ниски от отрицателните (16% срещу 32%).

3 пункта губи президентът Росен Плевнелиев според резултатите от „Алфа Рисърч”. Той продължава да се ползва с едни от най-високите нива на одобрение сред институциите – 25%, срещу 37% неодобрение.

Положителните оценки за дейността на парламента спадат под критичната граница от 10 на сто – 9%, срещу 55% отрицателни. За разлика от правителството, Народното събрание не получава подкрепа дори от привържениците на партиите от управляващото мнозинство.

Сред силовите органи – армия, полиция, МВР – армията остава един от малкото с положителен баланс. 28% от българските граждани имат положително отношение към нея, срещу 24% отрицателно и 48% – неутрално. Одобрението за МВР и полиция е в границите на 18%, срещу 43% – 49% неодобрение.

Проучването на  „Екзакта Рисърч Груп” също регистрира спад на общественото доверие към основни държавни институции, като най-много е пострадал публичният образ на прокуратурата и на съда. Понастоящем прокуратурата и съдът са одобрявани от по 7%, а одобрението към главния прокурор възлиза на 14%. Неодобрението към прокуратурата за последните пет месеца нараства с 13%, а към съда с 12%.

През февруари, 2016 г. полицията е одобрявана от 32% от българите, а армията – от 28%. За последните пет месеца армията губи 9% от одобрението за работата си, а полицията – 8%. През последните пет месеца с близо 9% се свива одобрението на българите към парламента.

Президентът е одобряван от 31% от българите, като Росен Плевнелиев прибавя нови 11% неодобрение за последните пет месеца.

28 % от българите одобряват работата на правителството. Неодобрението към кабинета пък възлиза на 60 %. 26% от българите одобряват едновременно работата на премиера и на кабинета. Рейтингът на Борисов обаче бил със 17 % по-висок от този на кабинета като цяло, отбелязва още „Екзакта“.

Двете социологически проучвания извеждат на челни позиции по одобрение премиера Бойко Борисов и зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева.

Бойко Борисов, Кристалина Георгиева и трима членове на кабината – Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Ивайло Калфин са политиците с най-високо одобрение – както като цяло, така и в рамките на управляващото мнозинство. Това показват резултатите от проучването на „Алфа Рисърч”.

Според резултатите от проучването поредица от напрежения в управляващата коалиция след оставките на бившия правосъден министър Христо Иванов и на просветния Тодор Танев и неяснотите за бъдещето на кабинета са довели до спад в персоналната подкрепа на всички лидери на участващите в правителството партии. Подкрепата към Бойко Борисов е спаднала с 5 % – от 38 % на 33 %; на Меглена Кунева – с 3 % – от 15.5 % на 12.5 %, Божидар Лукарски – от 8.5 % на 6.3 %; на Николай Ненчев от 8.1 % на 7 %.

При излезлия в опозиция Радан Кънев също се наблюдава спад, но по-слабо изразен – от 11.8 % на 10.6 %. Същата е ситуацията и при лидерите на подкрепящите кабинета партии: Георги Първанов – от 23.2% на 20.3%; Валери Симеонов -12.3%; Красимир Каракачанов – 17.5%.

Почти без промяна остава позицията на лидера на социалистите Михаил Миков – 14 %.

Татяна Дончева пък събира високо лично одобрение – 21.1 %. Одобрението й далеч надхвърляло електоралния потенциал на партията й „Движение 21”.

Волен Сидеров, Ахмед Доган и Лютви Местан са на дъното на класацията на обществено доверие. Доган – 4.5 %, а Местан – 2.8 %.

Сериозно неодобрение срещал въпросът възможно ли е пряко или непряко ДПС да влезе в една нова правителствена формула. 35% са на мнение, че нищо не се е променило в тази партия, 19% я виждат като по-приемлива за коалиране,  но 43% смятат, че от случилото се ДПС изглежда още по-ненадежден партньор.

Социолозите отбелязват, че активността на премиера и правителството по спирането на обществените поръчки са първи сигнали за противодействие на нарасналата критичност на обществените нагласи.

Проучването на „Екзакта Рисърч” също нарежда Бойко Борисов и Кристалина Георгиева сред най-одобряваните българи. Наред с тях се нарежда и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Фандъкова е одобрявана от 62 на сто от анкетираните, Кристалина Георгиева – от 55 на сто, а Бойко Борисов – от 45%.

В топ 10 на одобряваните български политици се нареждат още Лиляна Павлова – 44 %; Томислав Дончев – 36 %; Ивайло Калфин – 35 %; Вежди Рашидов – 32 %; Петър Москов – 32 %; Росен Плевнелиев – 31 % и Татяна Дончева – 31 %.

Резултатите от изследването на „Алфа Рисърч“ показват още, че ГЕРБ запазва първото си място с 21.3 %, но губи 3 % в сравнение с ноември.

Социолозите отбелязват, че при отсъствието на непосредствена предизборна ситуация и на видима алтернатива, електоралната картина, с някои леки промени, остава в обичайните за последните месеци стойности.

На второ място с двойна дистанция от ГЕРБ е БСП – с 10.4 %.

Социолозите смятат, че ситуацията при ДПС е интересна, като се отбелязвал спад от 6.8 % на 4.9%. Смята се, че отливът съответства на разколебаността на традиционния му електорат след появилите се съобщения за забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция.

Лек отлив се забелязвал и при Реформаторския блок – до 5.9 %. Той обаче като цяло запазвал устойчивост, въпреки излизането на ДСБ в опозиция.

От „Алфа Рисърч” посочват, ако при хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. „Атака” и „Движение 21” на Татяна Дончева били на ръба.

Според проучването 62.2 % от българите смятат, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта.

В обществото съществува висока степен на очакване – 66% самите магистрати да поведат битката срещу корупцията.

Според 58.6% от хората корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната.