ГЕРБ може да даде подкрепа за правителство на малцинството, излъчено от ПП/ДБ с втория мандат, но с ясно условие – от обединението да кажат ясно през медиите – от кого в конкретика чакат подкрепа за такъв кабинет. Това условие постави на пресконференция в петък следобед в централата на ГЕРБ лидерът Бойко Борисов. Пресконференцията започна в часа на консултациите, които се провеждат на „Дондуков“ 1 с най-малката политическа сила в 49-то Народно събрание – „Има такъв народ“.

Борисов призова медиите – да питат Промяната именно този конкретен въпрос, въпреки че той бил поставян при закрити разговори.

„След вчерашните консултации при президента Радев, изслушахме днес и другите партии, изслушахме много внимателно това, което каза Партията на промяната. Разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат. Тъй като обратното броене вече започна, чрез вас (медиите) искам да помолите да уточним един въпрос, на който аз и нашият ръководен орган ще ви дадем отговор. Но е много важно да знаем, и обществото да знае, какъв е отговорът на колегите от ПП/ДБ„, разкри защо е свикал извънреден брифинг Борисов. И изрази огорчение, че в парламента видял от всички, с изключение на ГЕРБ, ярост, подмятания и обиди.

Какво е разумен срок и кой е диктатор обсъдили Борисов и Радев

Какво е разумен срок и кой е диктатор обсъдили Борисов и Радев

Радев не искал да изглежда диктатор, а Борисов се чуди – „нали бях аз?“

А въпросът е следният: „ПП/ДБ казват, че във втория мандат искат да направят правителство, това няколко пъти го натъртиха, с подкрепата на… кой? Молбата ми е, когато ги питате, да назоват поименно с кой. Защото формулировката с „всички или всички, които искат„, означава с никой. Да кажат – „във втория мандат очакваме подкрепа от ГЕРБ“ или „не очакваме подкрепа от ГЕРБ“. Очакваме да ни подкрепи ДПС, очакваме да ни подкрепи ИТН, очакваме да ни подкрепи „Възраждане“, очакваме да ни подкрепи БСП. Просто да кажат под „всички“ какво разбират.“

Отговорът на това питане, смята експремиерът, е много важен, ако е вярно това, че няма задкулисие.

При вариант А – подкрепа от ГЕРБ, Борисов предлага – да седнат на лидерска среща и да уточнят в какво се изразява подкрепата. „Ако се изразява с еднократно натискане на копчето – добре. А след това? Представете си след това те отиват и арестуват Слави Трифонов, ей така, произволно го говоря. И аз разбирам от пресцентъра на МВР, че вече е арестуван.“

Вариант Б пък е „добрите сили“ да заявят, че търсят подкрепа от други. Но тогава перспективите за сформиране на кабинет отиват в небитието.

Тогава ние ще се погрижим да предложим абсолютно същото, което те предлагат. Само че рискът при нас е то да мине„, не изключи вариант ГЕРБ да сформира друго мнозинство лидерът на партията. Но за пореден път изрази желание да има сглобка именно с ПП/ДБ, защото това би било най-доброто за България.

Принципът на моркова и тоягата по традиция присъстваше в изказването на Борисов. Макар и да смята, че общо управление между двете формации ще е най-добро и успешно, той не спести критики към Промяната.

Борисов: ПП/ДБ могат да си говорят само с нас в този парламент

Борисов: ПП/ДБ могат да си говорят само с нас в този парламент

Лидерът на ГЕРБ очаква Радев да подходи добронамерено с връчването на мандатите

„Редно е тези, които са счупили, народът има една приказка – „чупи-купи“, да участват в оправянето. Честно ли е ние сами, отново, за пореден път да изтеглим цялата отговорност на управление, а другите да се упражняват върху нас и да ни говорят за модели.“

Ако разделението и разправиите продължавали, то имало шанс България да се отдалечи от стратегическите си приоритети и референдумът на „Възраждане“ за отлагане на приемането на еврото, да мине, предупреди още той. Има опасност и да се отдалечим от Шенген и Румъния да се откъсне.

Засега от пресцентъра на ПП и ДБ отказват коментар.