ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Такъв извод е направил почетният председател, а в момента и поел оперативното ръководство на партията, Ахмед Доган.

В изрично изявление-обръщение към депесарите, Доган излага изводите, до които е стигнал в последните два месеца, признавайки и че след дългата изолация му е било нужно повече време, за да осъзнае „станалото и ставащото в живото колективно тяло на ДПС„.

Според обръщението на Ахмед Доган – не трябва да се преминават критични граници и да се позволи „интересите на пазарната демокрация да изядат традиционните ценности на демокрацията“. Затова как и доколко партийно-административните структури на различните партии решават проблемите на хората, е от изключителна важност. Ако живата връзка между партийните структури и активните граждани е на „самотек“, това е много сериозен политически синдром за дефектиране и за необходимост от промяна и обновяване.

ДПС показа Ахмед Доган без звук

ДПС показа Ахмед Доган без звук

ЦОБ на Движението проведе заседание

Според Ахмед Доган ДПС в спешен порядък има нужда от стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и от разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони. Като формула за намиране на решение и изход от тази ситуация Доган вижда в съпредседателството на г-н Делян Пеевски и доц. д-р Джевдет Чакъров. Разпределението на функциите им Доган вижда като:

– д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата е член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния интернационал.

– г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, „като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата“. За кратко време той се очертал като парламентарист и ще може позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Доган визира партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.

Според Доган Джевдет Чакъров и Делян Пеевски трябва да работят като взаимно се допълват, а не като конкуренти.

В характерния за него стил Доган прави анализ на политическата ситуация и то в глобален, геополитически контекст и философски аспект – ситацията е като ново предизвикателство пред националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет, като противопоставяне на глобализма с очакванията на националните държави на фона на опити за възстановяване на сферите на влияние на бившите империи. Тези процеси, според Доган, ще доведат до преобразуването на политическия свят в легитимно многополюсен след намирането на контролиран баланс между „старите“ и „новите“ велики сили.

Освен че се изказва в защита на либералната демократична система на обществото, Ахмед Доган заявява, че обществото очаква бързо и резултатно решаване на най-наболелите му горещи проблеми. „За да оцелееш и да се развиваш, трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата.“

Нещо повече, фактът, че сме на опашката на ЕС означава, че времето ни е изпреварило и Ние вървим след, събитията, затова продължаваме да изоставаме.

Изявлението на Ахмед Доган завършва с: Пожелавам на политическия елит на ДПС и на страната 2024 година да бъде фиксирана от бъдещите историци като начало за полагане на нов подход за политическо мислене и политическо действие.

Бъдете живи и здрави! Всевишният да ни е на помощ! Винаги ваш: Ахмед Доган“