Три станаха жертвите след потопа по Южното Черноморие.

По последна информация на полицията до момента са идентифицирани телата на двама мъже и една жена.

Впоследствие министърът на правосъдието Атанас Славов написа във Фейсбук, че една от жертвите на стихията в Царево е председателят на Районния съд в града съдия Мария Москова.

След заседание на Кризисния щаб в Царево началникът на Пожарната в Бургас комисар Николай Николаев съобщи, че се издирва само още един човек.

Полицейски екипи регулират движението по всички пътни артерии на територията на Община Царево.

Пари за възстановяване на Черноморието има, увери премиерът Денков

Пари за възстановяване на Черноморието има, увери премиерът Денков

Започват проверки за запушени дерета и лоша инфраструктура

Малко след обяд днес е поддал мостът по обходния маршрут през къмпинг „Нестинарка“, който свърза Царево със селата Варвара, Синеморец, Резово и град Ахтопол.

До момента това беше единствената алтернатива на тези населени места с общинския център. В района на къмпинга са се образували километрични задръствания.

В близост до моста има две линейки, като едната е изпратена след сигнал за родилка. Компрометираният мост обаче не позволява преминаването на линейката, затова се очаква родилката да бъде пренесена на ръце, съобщава БТА.

По алеята до моста не се допуска и преминаването на пешеходци.

По последни данни е въведен следният алтернативен маршрут: Ахтопол – с. Варвара – с. Бродилово – местността „Калинче“/ – с. Изгрев – Царево.

Той приоритетно ще се ползва от пътуващите от Ахтопол – Царево – Бургас, а впоследствие – към Ахтопол. Служители на Държавно горско стопанство ще съдействат на пътуващите.

Заради преливане на река Велека към момента няма достъп до Синеморец. Осъществява се линеен контрол за недопускане на свличане на скална или земна маса в рисковите зони.

Извъшва се и контрол спрямо повредена или унищожена собственост на граждани, за да не се допуснат мародерски действия.

Бургаски огнеборци заедно с доброволно формирование от Пловдив по закона за защита от бедствия освобождават пътя за село Фазаново, чрез изрязване и преместване на дървета и клони, а също проверяват проходимостта на пътя.

Отводнява се в село Лозенец и к-г „Оазис“. Допълнителни екипи с хидрофорни помпи изпомпват контролирано вода от два язовира в Лозенец, за да не се допусне преливане, а водолази издирват по море и в близост до сушата различни опасни предмети, отнесени от придошлата вода.

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Денков иска помощ без делене при бедствието от небето в Царево

Хората вече са в безопасност, водата се оттича

Пожарникари участват и в изпомпването на вода от приземните етажи на хотели и къщи, включват се и в осигуряването на храна на нуждаещите се. Доброволци работят на терен в село Кости и оказват съдействие на местното население.

Гранично-полицейски кораб подпомага действията по търсене и спасяване в залива на Царево.

Междувременно министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с хотелиери, пострадали от потопа.

Тя съобщи, че има проблем с извозването на туристи, тъй като поради необходимостта за обследване на пътищата е опасно да се тръгва с автобуси.

Ден на траур в община Царево, две жени още се издирват

Обновена

Ден на траур в община Царево, две жени още се издирват

61-годишен строител е втората жертва на бедствието, изчезналите са майка и дъщеря

С туроператорите ще бъде обсъдено решение. Тепърва ще се установяват щетите. Видях пострадала инфраструктура, сериозни са пораженията на „Нестинарка“, заяви Динкова, цитирана от Нова телевизия.

По нейни думи около 4000 души са засегнати от бедствието по цялото Южно Черноморие.

Министърът поясни, че са евакуирани деца в хотел до плаж „Нестинарка“.

spaceplay / pause

qunload | stop

ffullscreen

shift + slower / faster

volume

mmute

seek

 . seek to previous

126 seek to 10%, 20% … 60%

„Искам да благодаря на хората, които реагираха изключително бързо и са създали организация. Разговарях с туристите, които са благодарни на управата на хотелите“, коментира тя.

Динкова увери, че всички туристи са евакуирани и настанени на безопасни места с осигурени храна и вода.

Според нея трябва да се работи върху превенцията.

В София пък столичният кмет Йорданка Фандъкова сподели съпричастността си към пострадалите при водното бедствие по Черноморието и изказа съболезнования към близките на загиналите.

Йотова не иска Царево да е поредният случай, при който заради властово безхаберие страдат хората

Йотова не иска Царево да е поредният случай, при който заради властово безхаберие страдат хората

Бедствието по Южното Черноморие изисква общите действия на държавата и обществото

Столичната община е заявила готовност да помогне. Фандъкова е разговаряла с началника на ГДПБЗН Александър Джартов. Тя обясни, че е разговаряла и с кмета на Бургас, който е в контакт с колегите си от пострадалите общини.

Надяваме се, че бързо ще могат да се преодолеят последствията, каза кметицата. Доброволци от СО са готови да се включат, стана ясно от думите й.

От Министерството на отбраната съобщиха, че армията е в готовност да оказва помощ на пострадалите от наводненията.

Вчера са били приведени в готовност за оказване на помощ в Царево модулни формирования от армията за овладяване или преодоляване на последствия от бедствия, както и военни хеликоптери от 24-а авиобаза – Крумово за търсене и спасяване от въздуха и военнотранспортен самолет „Спартан“ от състава на 16-а авиационна база за транспорт на модулен екип за борба с наводненията на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

До полунощ с високопроходима техника са транспортирани до бедстващите райони 8 тона сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от Българския червен кръст и Община Царево.

Министерството на отбраната продължава да следи обстановката и остава в готовност за оказване на помощ и включване на военнослужещи и високопроходима техника в спасителните и възстановителни дейности.

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България съобщи, че ще осигури доставка на 60 000 литра минерална вода в помощ на пострадалите от наводненията. На призива на Асоциацията за дарение на продукти откликнаха четири бранда – Банкя, Велинград, Горна баня и Девин.

Припомняме, днес в община Царево е обявен ден на траур. До момента беше ясно, че един от загиналите е 61-годишен мъж от Смолян, който е извършвал строително-монтажни дейности на новострояща се къща. Неговото тяло беше изхвърлено на брега късно снощи.

В неизвестност бяха и две жени – майка и дъщеря, съответно на 54 г. и 30 г. от Царево. Не е ясно дали третата идентифицирана жертва е една от тях, или става въпрос за отделен случай.

При вчерашния потоп десетки пътища бяха залети, след като реките в региона преляха, а мостът на пътя Царево – Ахтопол пропадна. Без електричество за различен период от време останаха няколко курортни зони. Коли и каравани бяха завлечени в морето. В община Царево беше обявено бедствено положение и над 100 души бяха евакуирани от града.