169087272_3659012850876660_7542066977199538445_n--900

Стотици деца получиха екологичен наръчник и научиха чрез игри как да пазят чиста природата

image002ascssc

 

Катя Стайкова

Клъстер Тракия икономическа зона

 

 

 

Знаете ли, че събирайки 1 тон хартиени отпадъци, спасяваме живота на 17 дървета? А че, изхвърлената в природата пластмаса се разгражда за повече от 400 години? Тези и други факти, но най-вече информация как да се грижим за природата и да събираме разделно отпадъците, са включени в екологичния наръчник за деца, който екипът на инициативата „Чиста България“ раздаде на стотици малчугани по време на фестивала „С деца на тепе”. Събитието се проведе през уикенда на хълма Бунарджика след 3-годишна пауза и за първи път е част от Културния календар на Община Пловдив.

На щанда на „Чиста България“ малчуганите освен, че получиха малката образователна книжка, се включиха и в забавни игри, насочени към опазване на природата. „Получихме много положителни отзиви – както от родителите, така и от политици и представители на местната власт“, сподели Евгени Петров от организаторите. За него най-интригуващото мнение е на учител-еколог от частно пловдивско основно училище. „Тя заяви, че не е виждала до сега толкова добре подготвена кратка информация за деца и би желала да направят събитие в училището. А точно това е една от основните идеи на екологичния наръчник – да се разпространява в учебните заведения. Но най-големият успех са не похвалите, а стотиците деца, които се забавляваха и научиха чрез игри как се изхвърлят правилно отпадъците“, посочи още Евгени Петров.

„Чиста България“ е нестопанска и неполитическа инициатива, създадена от трима водещи мениджъри на южнокорейската компания „Ханон Системс“ и подкрепена от индустрията в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. „Искаме хората не само да правят спорадични акции за почистване, а да спрат да изхвърлят боклуци в природата – тя не е сметище! Идеята тръгна от Дитер Емерт, управител на „Ханон Системс“, един германец силно впечатлен от природните ни красоти и силно възмутен от начина, по който рушим това национално богатство“, обяснява Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“. Клъстерът се опитва да привлече повече съмишленици към „Чиста България“, както сред фирмите, така и сред българските институции и общество. Катя допълва, че на щанда на „Чиста България“ през уикенда доброволците – основно от висшия мениджърски екип и администрацията на 5 фирми от ТИЗ – Ханон Системс, Zobele by KDC/ONE, MaxEurope, Kemmler Electronic и Pentax Medical с ентусиазъм обучаваха децата как да бъдат еко герои.

Над 2 000 посетители и изложители се включиха на 10.09.2022 г. в образователния фестивал, който се организира от Фондация „С деца на тепе“, с подкрепата на Община Пловдив, QADL Consulting, Хелен Дорон – Пловдив, агенция Pro FrEnD, Филкаб и Дунапак Родина. Над 45 шатри, както и сцени с музикално-артистична програма развличаха малки и големи. Народни, тик-ток и корейски танци, детското куклено представление на ДКТ-Пловдив „Чук и Пук”, импро театър за деца, изпълнения на китара, флашмоб, зумба, настолни игри, обучения по метода сугестопедия, крафт занимания и как да учим английски чрез игра, открита тренировка Да Дао, упражнения по математика, творчески работилнички за изучаване на българския фолклор, оказване на първа помощ, запознаване с професията и оборудването на пожарната и полицията и още куп творчески занимавки изпълниха фестивалния ден на тепето.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *