Резултатите от матурите, които излязоха вчера с данните за среден успех, са според очакванията. В Министерство на образованието не са нито изненадани, нито разочаровани, стана ясно от коментара на министър Николай Денков в студиото на Нова телевизия.

Той открои разликите и най-вече отличните оценки – 34 на сто по БЕЛ в 4-и клас, почти 20 процента по математика в 4-и клас. След 12-и клас – 7 процента имат висок успех по БЕЛ, а 21 на сто – по втория държавен зрелостен изпит.

По думите му е ясно, че ученици с мотивирани родители и добра семейна среда изкарват добри оценки и материалът и изпитите не ги затруднява.

МОН прави анализ защо децата ни имат проблем с математиката

МОН прави анализ защо децата ни имат проблем с математиката

Денков: Решава се кое да отпадне от програмите

Също така Денков постави все пак акцент и върху това, че във форматите на изпитите има промяна, особено по отношение на зрелостния изпит след 12 клас, където „всичко е различно“.

„Различна е учебната програма, по която са учили тези деца. Различен е форматът на изпитите, различна е скалата за оценка – така че тук сравнението с минали години не работи и не трябва да се прави.“

Матурата: Аргументацията е трудна, но 66% избрали есе

Матурата: Аргументацията е трудна, но 66% избрали есе

Близо 17% са двойките по български, успехът при чуждите езици е по-висок

Все още няма консенсус по отношение на удължаването на учебната година, но Николай Денков стои твърдо на позицията си, че учебната година у нас трябва да се удължи. Средно в европейските страни всички страни учат повече и данните са категорични – децата учат буквално една календарна година по-малко, отколкото средно в Европа, като основният проблем е между 1 и 6-и клас.

Геометрията и думи като "високомерен" и "срамежлив" препъват малките матури

Геометрията и думи като „високомерен“ и „срамежлив“ препъват малките матури

В сравнение с 2021 г. при тазгодишните средни стойности по двата предмета се наблюдава лек спад

Проблемите са два. „Ако ние удължим учебната година, което все още не е решено, защото няма съгласие по този въпрос – тогава трябва да сложим една ваканция през ноември, както е в другите държави, която трябва да бъде минимум три дни. В момента нямаме такава. И трябва да удължим междусрочната ваканция, за да имаме на всеки месец и половина – два – по 3-4 дни за почивка на учениците“, обясни Денков.

Денков се противопостави на тезата, че първо трябва да се реши проблемът с програмите и чак после с учебното време.

Образователният министър увери, че евентуални промени в учебните програми ще се прави от специалистите, за да може да се посочи къде точно е проблемът и какво трябва да се промени.

До 30 юни се очакват докладите от експертните комисии.

Николай Денков: Готвят се промени в учебното съдържание

Николай Денков: Готвят се промени в учебното съдържание

Образованието е сравнително консервативна система и затова са необходими поне 2-3 години, за да се видят реални резултати