Днес е денят на водораздела – може да сте от страната на мафията или да имаме принципна позиция, за да може всеки един лев да се отчита. Това заяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг на „Продължаваме промяната“ половин час след изявлението на лидера на ИТН Слави Трифонов, който обяви, че изтегля министрите от кабинета.

Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото в едно правителство да се извиват ръцете, да се спират законодателните реформи и борбата срещу корупцията се спира, изтъкна Кирил Петков.

Заедно с премиера в пресцентъра на БТА са всички министри, както и председателят на парламента Никола Минчев.

Това, което ние сме решени, че сме готови на правителство на малцинството, но няма да харчим нито лев без надзор, без контрол и реформата в КПКОНПИ ще се случи.

Кирил Петков обясни сюжета с напускането на ИТН: В последната седмица министър Караджов (квота на ИТН в правителството) поискал безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3 млрд. и 600 млн. лв., отгоре на вече съществуващата сума от 2 млрд. и 200 млн. лв., което било безпрецедентен бюджет. В актуализацията поискал 3 млрд. и 600 млн., за да бъдат платени на същите фирми, които в последните години били разследване от министър Рашков за злоупотреби, обясни Петков. Актуализацията не беше направена за да се дадат пари на още осем фирми.

Няма да се отклоним нито на стъпка, отсече Кирил Петков и по въпроса за борбата с корупцията, и по темата с актуализацията на бюджета.