Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в Карловско, които вчера бяха потопени под вода, съобщават БНТ и БНР.

Очаква се решение тази сутрин как ще продължат спасителните дейности за извеждане на бедстващи хора в селата, пострадали най-тежко от наводненията.

Ще се прецени и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан – Московец.

Без ток, вода и достъп остават жителите в северната част на село Богдан.

В различна степен са пострадали всички села, разположени по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд – рекордните 191 литра на кв.м.

Два вертолета помагат на хората от наводненото село Богдан, община Карлово

Обновена

Два вертолета помагат на хората от наводненото село Богдан, община Карлово

Има ранени при наводнението

През цялата нощ критичните участъци по течението на придошлата река останаха под наблюдение. 

Около връх Богдан се е образувала т.нар. климатична супер клетка – облаци, от които отново се е изляло огромно количество дъжд. Стихията унищожи мостове и пътища и лиши спасителните екипи от резервни маршрути. По този начин жителите на Богдан и Каравелово се оказаха блокирани и се наложи спасяването на десетки хора с хеликоптер.

36 души от село Каравелово са били евакуирани през изминалата нощ.

Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столична община Красимир Димитров заяви пред Нова телевизия, че разчистването на селото ще продължи и днес. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи местни жители.

Заради продължителния интензивен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура.

По информация на кмета на община Карлово в село Богдан наводнените къщи са поне 120 – 150, а в Каравелово – около 60. В Слатина също има къщи под вода. По негови думи наводнените къщи са поне 200.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи – пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

Шефът на ГДПБЗН, военният и регионалният министър се отправиха към засегнатия район

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви пред Нова телевизия, че е видял изключително бърза реакция и взаимопомощ между различните звена на МВР, Министерството на отбраната, както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която изключително адекватно са помагали на място.

По думите на Демерджиев в района все още има къщи, които не са проверени. Той обаче увери, че няма загинали хора нито сериозно пострадали.