Започва отстраняването на щетите от наводненията в карловските села Богдан и Каравелово, съобщава БНР.

Предстои да бъдат разчистени тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.

До късно снощи продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието хора.

И тази нощ аварийните екипи останаха да дежурят на място.

Повече от 200 къщи са наводнени в шестте бедстващи села в Карловско. Според кмета на Емил Кабаиванов града справянето с пораженията ще отнеме около два месеца.

Остава в сила бедственото положение в Карловско, наводнени са 200 къщи

Обновена

Остава в сила бедственото положение в Карловско, наводнени са 200 къщи

Президентът пристигна на мястото на бедствието

Той увери, че няма хора без храна, без подслон и без медицинска помощ. Предстои описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват.

Кабаиванов заяви, че пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ.

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото. От много краища на страната също има предложения за помощ. В Каравелово основният проблем остава липсата на вода и електричество.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. И тази сутрин кризисният щаб се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Два вертолета помагат на хората от наводненото село Богдан, община Карлово

Обновена

Два вертолета помагат на хората от наводненото село Богдан, община Карлово

Има ранени при наводнението

Българският Червен кръст съобщи, че е предоставил от бедствения си резерв 200 спални комплекта, 200 одеала и 1000 л дезинфектант, предназначени за пострадалите от наводненията в Карловско.

В община Калояново, в която също беше обявено частично бедствено положение, БЧК осигури минерална вода за 500 души. Осигурени са пет тона минерална и изворна вода.

Екипите на БЧК остават на територията на община Карлово, за да оказват подкрепа на всички нуждаещи се, в координация с местната власт.

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

Шефът на ГДПБЗН, военният и регионалният министър се отправиха към засегнатия район