Очакват се градушки и гръмотевици

Валежите от нощта в западните и централните райони на страната бавно ще се изместват на изток. След обяд и привечер ще вали интензивно в почти цяла България с изключение на Северозападна. На юг ще има и гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Температурите днес в най-топлите часове ще са между 11и 16 градуса на запад и до 22-23 градуса на изток. Студен север-северозападен вятър ще допълва картината на истинската есен със скорост на поривите в някои места на Дунавската равнина до 50-60 километра в час.

Най-много дъжд за 24 часа ще падне в източните райони на страната, където е в сила оранжев код. Количествата ще са около и над 50 литра на квадратен метър. В Централна България валежите ще са малко по-скромни – до към 20-30 литра на квадратен метър за денонощието.

В планините има условия за слаб снеговалеж над 2000 метра. В по-ниското ще вали дъжд. В хода на деня ще вали по-интензивно първо в западните планински масиви, после и на изток. По-значителни количества ще има в Пирин, Родопите, Странджа, Сакар и източните склонове на Стара планина. Ще духа на моменти силен вятър със скорост над 50 километра в час. Температурите по високите части – около 5 градуса, в ниското – 12 градуса. Край морето ще завали около и след обяд. Очакват се интензивни валежи по Южното Черноморие, придружени с гръмотевични бури. Температурите след обяд ще са между 18 градуса на север и 22-23 на юг.

225 000 мълнии са регистрирани за последните 24 часа с преминаването на студения атмосферен фронт над Югоизточна Европа, показват данни на портала Blitzortung (http://blitzortung.org). По-голямата част от тях са били на над Италия, Адриатическото крайбрежие и Гърция.

Средиземноморския циклон, който ни докара есента, бавно се измества на изток. Очакваме от запад на изток валежите да започнат да спират още тази вечер. През почивните дни валежи почти няма да има. Междувременно над Средиземно море се развива нова зона с ниско атмосферно налягане, с която очакваме превалявания в началото на новата седмица – понеделник и вторник. Температурите засега остават ниски – дневните максимални до сряда ще са под 20 градуса. След това малко ще се повишат и ще са около и малко над 20.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.