50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Нова „Левица“ се готви да участва в изборите, мисли за листи

Нова „Левица“ се готви да участва в изборите, мисли за листи и написа обръщение към конгреса на БСП

Обединението трябва да даде надежда на споделящите левите ценности български граждани за нова енергия и перспектива на лявото, за спешно и ефективно решаване на най-острите социални, икономически, политически и духовни проблеми на днешна България,

 

Новото ляво Обединение вероятно ще участва на евентуални предсрочни парламентарни избори. Това заяви в Пловдив Костадин Паскалев, един от инициаторите за неговото създаване.
Според Паскалев няма да има проблем с подреждането на листите, при евентуално участие на Обединението в изборите, като се има предвид, че в него ще участват няколко политически формации.

 

Аз смятам, че в момента има добър диалог между ръководствата на отделните леви политически партии и се надявам БСП да се включи активно в този процес, за да може да се постигне наистина едно ефективно и добре работещо ляво обединение“, каза той.

 

На днешната втора среща на инициативата „Обединена левица“, която се проведе в Пловдив, темата за бъдещото участие в изборите е била разисквана в два контекста – самостоятелно участие на „Обединена левица“ със свои листи и съвместно участие заедно с БСП, което означава общи листи със Столетницата. 

 

Затова и след конференцията в Пловдив от „Обединена левица“ излязоха със специално обръщение към делегатите на 50-ия Конгрес на БСП, който ще се проведе на 12 февруари.

 

В него те посочват, че целта им е „рестарт на прокламираната в Конституцията социална държава, а пътят е обединение на левицата“.

 

От инициативата уточняват, че лявото обединение не е срещу БСП, нито зад гърба на най-старата и масова социалистическа партия у нас.

 

„За нас, участниците в Конференцията „Левицата!“, обединението на левите сили не може и няма как да бъде във вреда на БСП!

Обединението трябва да даде надежда на споделящите левите ценности български граждани за нова енергия и перспектива на лявото, за спешно и ефективно решаване на най-острите социални, икономически, политически и духовни проблеми на днешна България, достигнала след 33 години на дясна неолиберална политика до критични нива на социално неравенство.
Обновлението на БСП е задължително условие за възстановяване силата на партията, която трябва да загърби натрапения вождизъм, да бъде прекратена изтощителната вътрешнопратийна война, да възстанови принципа на демократичното единство, посочват от инициативата „Обединена левица“.

 

„Това не е срещу БСП, нито зад гърба на най-старата и масова социалистическа партия у нас. То може да се случи само чрез единодействието, труда, ентусиазма и вярата на всички леви хора – социалисти, социалдемократи, комунисти, еколози, на синдикатите, кооперациите, на левите граждански и патриотични организации, на милионите социално мислещи хора, които да върнем към правенето на политика и отстояването на принципи – с общи идеи, колективен дух и силна вяра“, твърдят от платформата.

 

Обединението на Левицата е ЗА принципно нови, смели и решителни леви политики, които да преобърнат пагубната тенденция България да е най-бедната страна в ЕС, страната с крещящи неравенства, с най-голям брой работещи бедни и бедстващи пенсионери, с младо поколение, което напуска Отечеството в търсене на спасение от мизерията и липсата на перспективи.

 

Тези проблеми изискват ясни решения, които могат да станат реалност само чрез единно, силно „Ляво Обединение“, което да стане водеща парламентарна сила, а не брошка на ревера на статуквото и част от миманса на прехода“, се разбраха от платформата.

 

Условието за това обаче е БСП да стане част от това обновление. Партията трябвало и да се освободи от натрапения вождизъм, да бъде прекратена изтощителната вътрешнопратийна война, да възстанови принципа на демократичното единство.

 

Ясно е, че в момента БСП не може да се присъедини към новата лява формация, а само отделни нейни членове. През 90-та година, когато БКП беше в аналогична ситуация – отхвърлена и изтласкана, Александър Лилов смени бранда, програмата и организационния живот, което даде живот на левицата за 20 – 30 години напред”, посочи Татяна Дончева.

 

Тя уточни, че до първите извънредни избори трудно би могло да се сформира обединението около формация „Левицата”, но е възможно да стане за следващия парламентарен вот, например, по подобие на ПАСОК. Татяна Дончева допълни, че в БСП има доста хора, които искат друг ляв партиен модел, но „те не смеят да скочат”.

 

Конференцията се проведе в гранд хотел „Пловдив“ и е продължение на кръглата маса „Лява България – идеи, политики и перспективи“, която постави началото на ново ляво обединение в България. В нея участват представители на БСП, АБВ, „Изправи се.БГ“, „Движение 21“, „Нормална държава“ , МИР, Българска социалдемокрация – Евролевица.

 

Print Friendly

Автор: epicenter.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *