Има тенденция за увеличаване на случаите на новозаболелите за последните три дни. Това е ситуацията в страната с епидемията на коронавируса, отчетена на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Паралелно с това има ясна разчетена тенденция за увеличаване на броя на ваксинираните – за 24 часа те са над 20 000, заяви здравният министър Костадин Ангелов и обяви спиране на т.нар. зелени коридори за ваксиниране, тъй като няма налични ваксини.

Очаква се камионът с ваксините да тръгне в петък и ако 52 000 ваксини пристигнат в събота, те ще бъдат разпределени веднага, създадена е организация, увери здравният министър.

ВМА спира "зелените коридори" за ваксиниране

ВМА спира „зелените коридори“ за ваксиниране

Болницата е изчерпала наличните ваксини

Припомняме, че още вчера стана ясно, че за личните лекари ваксини няма. Те или не получаваха заявените количества или получаваха много малко дози. Тази сутрин първи от ВМА съобщиха, че спират масовата ваксинация, същото потвърдиха малко по-късно и от болница „Света Анна“ и „Свети Иван Рилски“.

Едновременно с това от AstraZeneca намаляват доставките за Европа, включително и за нашата страна. Едва 40% от предварително обявеното количество от ваксината ще се получат до август месец – намалението е от 60% по думите на здравния министър, който не успя да овладее и прикрие емоцията си и се обърна гневно към компанията.

Зелените коридори - другото име на хаоса, според Чорбанов

Зелените коридори – другото име на хаоса, според Чорбанов

Ръст на заразените точно преди изборите

Относно данните в страната към 25 февруари заетостта на леглата за неусложнени случаи на коронавирус на национално ниво е 47%, а на интензивните – 51%, каза здравният министър Костадин Ангелов. „За 25 февруари имаме 12 038 изследвани проби за деня. От тях 6309 с PCR тестове, 5 729 с антигенни тестове. 1 733 са новите случаи, доказани чрез 1021 PCR теста, 713 антигенни теста. 154 са новохоспитализираните.

52 години е средната възраст на новодиагностицираните лица. 242 125 е общият брой на заразените. 4 202 са в лечебни заведения, 369 са настанени в интензивни структури. 506 са излекуваните, 48 са починалите. 72 г. е средната възраст на починалите.

Броят на заразените до момента медици от началото на епидемията е 10 100 човека. Активните случаи са 781. 693 са на домашно лечение. В лечебни заведения са 88. 7 са в интензивни структури. За последните 7 дни броят на потвърдените случаи е 8 780, излекуваните са 3 117.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август

От своя страна националният здравен инспектор Ангел Кунчев каза данните спрямо Европейския съюз. Заболяваемостта е 156 000 на 100 000 души и България е на 22-о място в класацията на ЕС, 5-о място на Балканския полуостров, 14-о по смъртност.

Вътре в страната – продължава тенденцията градове да преминават от жълто през оранжево в червена зона, като със заболяваемост в червена зона вече са 19 области, 7 – в оранжева, Видин и Търговище са в жълта зона, най-висока заболяваемост има в Кюстендил – 446 000, най ниска в Търговище, повишаване на заразените има в Перник, София, Враца и Плевен. 14-дневна заболяваемост показва ръст, с нисък темп, като положителното е, че смъртността задържа постоянно ниво и в момента е плато.

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Комбинирането на ваксините може да има непредвидими реакции при някои хора

Шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски каза, че средната заболеваемост в страната на 7-дневна база е 216 на 100 000 души, като последните три дни отчитаме нарастване на случаите. „Смъртността се задържа, като в момента тя е 7,1% на 100 000 души. За сравнение преди две седмици беше 8,5% на 100 000, т.е. в последните дни отчитаме спад. По отношение на хоспитализациите 47% са заетите легла в страната, на интензивните отделения – ръст с близо 10% и в момента е 51%.

Защо се отварят обаче заведенията – Костадин Ангелов каза, че разпространението на коронавируса се следи и при повишаване на заболелите при над 200 000 – ще се преценят мерките своевременно.

Няма нужда от страх, носете маски и спазвайте мерките„, призова здравният министър. Костадин Ангелов коментира и идващия туристически сезон, като каза, че трябва да се имунизрат всички групи хора, за „да сме на пистата“.

Над 50% от пълнолетните българи все още умуват за ваксината

Над 50% от пълнолетните българи все още умуват за ваксината

Според изследване на „Афис“ близо 40% пък искат да се ваксинират