Лекари и служители в областта на здравеопазването призоваха германците да приемат ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса, след като обърканата комуникация за ефикасността на британската ваксина засегна търсенето, информира „Франс прес“.

Въпреки яростния дебат за бавното ваксиниране в Европейския съюз, германските здравни заведения съобщиха за няколкостотин хиляди флакона с ваксината на AstraZeneca, които стоят неизползвани, а хората масово не се явяват на насрочени имунизации.

Властите в Италия, Австрия и България също започнаха да сигнализират за известна обществена съпротива срещу британската ваксина, а френският министър на здравеопазването Оливер Веран се имунизира на живо по телевизията с тази ваксина, за да събере подкрепа.

„Ако имате избор между AstraZeneca сега или друга ваксина след няколко месеца, определено трябва да вземете AstraZeneca сега„, призова Карстен Вацл, генерален секретар на Германското дружество по имунология.

„Да се ​​каже, че ваксината AstraZeneca е второкласна е научно и от гледна точка на общественото здраве крайно погрешно„, настоя той.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан повтори посланието, като нарече и трите ваксини, одобрени в ЕС – AstraZeneca, BioNTech/Pfizer и Moderna – „безопасни и ефективни“, въпреки различните нива на ефективност.

Доказано е, че AstraZeneca е около 60 процента ефективна при изпитвания, докато изпитванията сочат около 95 процента ефикасност за Pfizer и Moderna.

Въпреки това британската ваксина има предимството, че не изисква съхранение при много ниски температури, като обикновен хладилник е достатъчен.

Проблемът с имиджа произтича до голяма степен от объркването около германските насоки миналия месец за ваксината, разработена от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca в партньорство с Оксфордския университет.

Позовавайки се на липсата на данни за ефикасността при възрастните хора, германската комисия по ваксините обяви, че AstraZeneca се препоръчва само за хора на възраст от 18 до 64 години.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Германия забранява да се използва ваксината на AstraZeneca при хората над 65 г.

Комисията препоръчва ваксината да се използва само при хората на възраст между 18 и 64 г.

Решението беше предшествано от противоречиво отразяване в германските медии за ваксината.

Вестниците „Ханделсблат“ и „Билд“ ежедневно съобщаваха, че ефикасността сред хората над 65 години е под 10 процента – твърдения, които бяха категорично отхвърлени от германското правителство и компанията.

Дори британският премиер Борис Джонсън се впусна в защита на ваксината, която вече е широко използвана във Великобритания за възрастни хора.

Ала този месец Южна Африка спря имунизацията на населението с нея, след като проучване установи, че ваксината на Оксфорд/AstraZeneca не успява да предотврати леко и умерено заболяване, причинено от щам, открит в страната, който след това се разпространи в Германия.

И Южна Африка се отказа от ваксината на AstraZeneca

И Южна Африка се отказа от ваксината на AstraZeneca

Не била ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването

Смесените съобщения имаха трайно въздействие.

Близо 740 000 дози AstraZeneca са доставени в 16-те провинции на Германия, но само 107 000 са били използвани до днес, уточни Институтът за контрол на заболяванията „Роберт Кох“.

В провинция Саксония, която има едни от най-високите нива на заразяване в Германия, повече от 2500 души не са се явили на насрочени имунизации тази седмица, съобщи Червеният кръст, като посочи като основна причина съмненията относно ваксината на AstraZeneca.

А провинция Бранденбург, която обгражда Берлин, заяви, че ще осигури ваксината на полицаи, които са по-надолу в списъка с приоритетни хора за ваксинация, тъй като флакони с AstraZeneca остават неизползвани.

Шпан каза, че властите работели, за да се уверят, че нито една от скъпоценните ваксини не се изхвърля, след като допитване за вестник „Тагесшпигел“ показа, че само един от трима германци на възраст под 65 години е готов да получи ваксината на AstraZeneca, вместо да чака друг продукт.

СЗО одобри ваксината на AstraZeneca за глобална употреба

СЗО одобри ваксината на AstraZeneca за глобална употреба

Може да се използва при всички пълнолетни

След като над 60 процента от германците казват, че искат да се ваксинират, опозиционни политици обвиниха правителството за подкопаване на вярата в AstraZeneca.

Кордула Шулц-Аше от Зелената партия подчерта пред вестник „Велт“, че скептицизмът се разпространява дори сред здравните работници, „които могат да бъдат обвинени в наистина катастрофална комуникационна стратегия“ от Берлин.

Канцлерът Ангела Меркел обеща, че всички германци ще получат оферта за първата си ваксина най-късно до 21 септември.

Но след като производствените и логистичните проблеми забавят ваксинацията, властите все по-често казват на германците, че бедняците (на ваксини) не могат да бъдат избиращи що се отнася до ваксината, която да получат.

Германия отчете известен успех в намаляването на новите инфекции благодарение на тримесечна частична блокада. През последните 24 часа в страната бяха регистрирани 10 207 новозаразени с COVID-19 и 534 починали.

Но намаляването на новозаразените е в застой, а силно заразните варианти на вируса вилнеят, като британската мутация сега отговаря за повече от една на всеки пет инфекции.

А към сряда само 3,6% от населението е получило първата от необходимите две дози от която и да е ваксина.

Започва трета фаза на ваксинацията у нас, прилагат AstraZeneca на над 55-годишни

Започва трета фаза на ваксинацията у нас, прилагат AstraZeneca на над 55-годишни

След като вчера пристигнаха първите ваксини на AstraZeneca