Министърът на туризма Зарица Динкова изрази сериозна загриженост от сигналите, които Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпращат към българските потребители. Тази реакция идва след последния нашумял случай, свързан с продажба на телешко на грамаж и последвалата бурна реакция в социалните мрежи. Според асоциациите, клиентът, който повдигна въпроса за спорната търговска практика, ще бъде съден.

Министърът напомни, че обществото е било толерантно към ресторантьорския сектор, дори когато той претърпя загуба след загуба от клиенти по време на пандемията. Държавата, съответно всички граждани, са се лишили от големи приходи, които останали в собствениците на заведенията, за да помогнат на бизнеса.

Тя призова асоциацията на ресторантьорите да преосмислят своето поведение към клиентите и да поемат по-отговорно отношение към образа на българския туризъм. Министърът подчерта, че разбира, че професионалните общности се създават с цел да защитят своите интереси, но това не трябва да става за сметка на обществото.

Тя предупреди, че неумелото управление на подобни кризи, включително и текущия случай, нанася непоправими щети на имиджа на българския туризъм. Министърът призова асоциацията на ресторантьорите да промислят за своите действия и взаимодействие с клиентите, тъй като в противен случай ще бъде трудно да защитят данъчните придобивки в бюджета за следващата година, без подкрепа от обществото.

Асоциации преподават уроци по гурме на инспектори и клиенти

Асоциации преподават уроци по гурме на инспектори и клиенти

Заплашват, че ще търсят отговорност по съдебен път от клиента