Внушението че лекарите са лошите хора с големи заплати е абсолютно неправилно и некоректно. Това заявяват в декларация, разпратена и до медиите, от БЛС, в която се изказва и угриженост, че специалисти, с които работят ежедневно в екип, индиректно застават срещу тях – лекарите.

Български лекарски съюз с безпокойство е проследил вчерашната среща в Министерски съвет между премиера и медицинските сестри, както и последвалите публикации в медиите и тиражираните в публичното пространство внушения и твърдения.

Внушението, че лекарите са „лошите хора с големи заплати“ е неправилно според БЛС. „Остро възразяваме срещу направените внушения, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“, заявяват от БЛС и посочват, че това са същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност.

Това е внушение, което внася допълнително напрежение в съсловието, задълбочава конфликта и противопоставя работещите в сектора. От БЛС подчертават, че от тази ситуация не печели никой – нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите – има само губещи.

В декларацията се посочва и че заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.

БЛС не е спирал да се бори за достойното заплащане на своите колеги, заявяват още от съсловната организация и припомнят, че тази година те са успели да извоюват в Националния рамков договор (НРД) за 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки – единственият за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно на заплатите на всички работещи в системата, и на медицинските сестри.

Също така БЛС за първи път е извоювал да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи, както и в преговорите по НРД Лекарският съюз е поканил за първи път ръководството на асоциацията на специалистите по здравни грижи.

„БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал – има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи“, заявяват в декларацията си българските лекари.