Причината за исканията на МОН, насочени към Министерството на здравеопазването, за връщане на големите ученици в училище чрез зелен сертификат са заради липсата на тестове. Това обясниха пред news.bg от ведомството.

От МОН уточниха, че в момента в складовете има доставени тестове само за учениците от 1 до 4 клас до края на тази седмица, очакват се тестове за следващата седмица.

В актуализирани насоки Министерството на образованието предлага на МЗ „вариант за връщане на учениците от прогимназиален и гимназиален в клас без тестване“. Идеята се лансира от два дни – ако 50% от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, включително след ваксиниране, преболедуване и наличие на антитела, да се върнат в клас само тези ученици, а останалите да са в дистанционна форма на обучение.

Връщане на големите ученици в клас със зелен сертификат предлага МОН

Връщане на големите ученици в клас със зелен сертификат предлага МОН

Без тестване, ако 50% от децата в един клас са ваксинирани, преболедували или с антитела срещу COVID-19

Пари за тестове има, поръчани са, но се бавят доставките и това е проблемно, за да се върнат по-бързо големите ученици, обясниха от МОН. Иначе изследванията за преболедуване и антитела се поемат от семействата на учениците, уточниха още от ведомството. Мнение по исканията от МЗ все още няма, трябва да съгласуват насоките и да се дадат бележки.

По справка на МОН ваксинираните в гимназиален етап ученици са 6.9%, преболедували в гимназиален са 4.96%, 2.73% в прогимназиален са преболедували.

Малките ученици ходят в цялата страна на училище, МОН обясни, че няма върнати в клас ученици от прогимназиален етап, ако има, то е заради заболяваемостта – 250 на 100 000, на ротация има при заболели между 250 и 500, но там също се изискват тестове, които училищата имат и използват за целта.

МОН обмисля да върне 5-7 клас с друг тип тестове

Обновена

МОН обмисля да върне 5-7 клас с друг тип тестове

За съжаление в България родителите са настроени негативно към тестовете