Решенията, които са предлагани от министрите, и решенията, които сме взимали, носим всички ние от състава на Министерския съвет. Президентът Радев по моя информация не се е месил в нито едно решение пряко, пряка отговорност държавният глава няма нито в едно решение. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в специално интервю за БНТ в края на мандата на служебното правителство.

Стефан Янев се е чувал, виждал се е и е говорил с Румен Радев по вътрешни и външни теми, но не знае какъв е конституционният проект на държавния глава за промени в Конституцията.

Стефан Янев не може да говори от името на партиите, които в момента преговарят за правителство и не може да каже до каква степен президентът би могъл да влияе върху тях. Според него не е работещо президентът да влияе в сформирането на кабинет.

Янев уточни, че не е воден разговор с него за бъдещо участие в проектокабинета на „Продължаваме промяната“. Рано е на този етап да се водят разговори, каза той. Нека да видим как ще протекат разговорите и как ще протекат намеренията, защото зависи от политиките, но Янев би обмислил покана, ако получи такава от „Продължаваме промяната“.

Стефан Янев не иска да е свидетел на поредната безпринципна коалиция

Стефан Янев не иска да е свидетел на поредната безпринципна коалиция

Отправната точка да е националният интерес, иска служебният премиер

Един министър-председател трябва да говори умерено, разбрано и от интересите на всички. Стефан Янев заяви, че всички допускат грешки, но трябва да бъдат взети поуки от тях, за да не се повтарят.

Това, което заварило служебното правителство през май месец, Янев отказа да коментира, но призова хората да преценят доколко и как служебният кабинет е успял да се справи със задачите. Правителството работило за консолидация на усилията, за да се работи честно, открито, в информираност на хората. На второ място се опитали да работят чисто по утвърждаване на институционалността. Това, което служебното правителство оставя за редовния кабинет като неразрешена задача, са пътищата. В момента има прекратяване на редица договори, които създават усещането, че има неспазването на Закона за разпоредбите.

Продължава строежът на „Хемус“ в лотовете 1, 2 и 3, зимното поддържане е осигурено. Там, където на 4 и 5 лот били раздадени пари предварително, правителството взело решение всичко да върви по законовия ред. Това, че има протести е добре за живото гражданско общество. Служебното правителство не се страхува да застане очи в очи с протестиращите.

Обичайната практика на един служебен кабинет е да подготви изборите. Подготовката и провеждането на изборите предполагат предизборна обстановка и говорене, като някои от партиите използвали повече говоренето за налагане на свои тези. Всеки има право на мнение, но важното е какъв резултатът, посочи Янев.

Едно от нещата, което прави служебният кабинет, е да направи предложения в законността. Независимо от това тяхната амбиция с Министерството на правосъдието и други министерства е да се направи предложение за промяна в Закона за обществените поръчки.

Нинова зове служебния кабинет: Отворете Държавния резерв

Нинова зове служебния кабинет: Отворете Държавния резерв

Според нея по-голямото предлагане на стоки ще понижи цените

За трагедията на „Струма“

Нормално е в случаи, подобни на тези, да има много емоции и най-важното според мен е да бъдем образни и да изразим съчувствие към почернените семейства, каза Янев. Държавата трябва да извърши разследване, за да изясни причините за инцидента и да бъдат направени правилните изводи, да бъдат изведени поуките, които да ни предпазят за в бъдеще от подобни трагедии, настоя Стефан Янев.

Проверките и разследванията продължават. Нормално е да има голям интерес към това, което се случва. Янев е на мнение, че специалистите и разследващите органи са много по-опитни от всички, защото са работили в предишни случаи. Нека да ги изчакаме да си свършат работата, да ги изчакаме да видим какво се е случило и какви мерки ще препоръчат да се вземат за в бъдеще, призова Стефан Янев.

България помага на оцелелите от пожара, настанени са временно в хотел. Държавата категорично ще помогне на хората, държавата трябва да бъде навсякъде и да бъде в състояние да помогне на всеки, каза Янев.

Той предпочита да не коментира информация, която на него е известна и която може да се окаже важна за следствието.

Янев не мисли, че магистралата е виновна за тежкия инцидент

Янев не мисли, че магистралата е виновна за тежкия инцидент

Трябва да има баланс между информацията

COVID-19

„Кризите бяха няколко, взаимно се застъпваха и се влияеха. При назначаването на второто правителство откроих в първата си изява – основните кризи, с които се захванахме, продължават и ще достигнат своя пик“, подчерта Янев.

Здравната криза е една от темите, с които трудно заспива и трудно се събужда човек. От друга страна тежестта на решенията, които трябва да се вземат, са много тежки решения и много съсредоточено и с много отговорност на екипа, с който работим, решихме, че основният приоритет трябва да е запазването на здравната система.

По думите на Янев всяко решение среща критики, но всички действия, които са взимани, са обосновани. Обещах на българските граждани, че докато съм премиер, няма да налагам локдаун – обещанието си го изпълних, подчерта Янев.

Връзката между зеления сертификат, заболеваемостта и начина, по който функционира здравната система е комплекс от мерки ни дава тенденцията, че се справяме. Тенденцията е в посока намаляване и мерките дадоха резултат, което ни прави уверени, че вървим в прав път, каза Стефан Янев.

Първата цел на служебния кабинет била да има такава обстановка, че училищата да могат да започнат да учат присъствено.

Стефан Янев: Сертификатите - вариантът, без да се стига до локдаун

Стефан Янев: Сертификатите – вариантът, без да се стига до локдаун

Съзнаваме политическите последици

За ваксинирането Янев заяви, че служебното правителство не е поставяло условия за задължително ваксиниране, няма да има такъв призив и такова решение. Българските граждани са достатъчно мъдри и информирани и всеки решава за себе си дали това е вид принуда или да мислят за здравето на себе си на околните, каза премиерът.

Няма неваксинирани министри в служебния кабинет. Министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия за овладяването на здравната криза, но какво решава оставката, запита Янев. Според него оставката е политически акт за едно правителство, което е с парламентарна подкрепа.

Екипът на министър Кацаров се справя доста добре, дават разумните решения и тази криза, която е вече пред очите на обществото, има достатъчно хора, които са информирани и имат мнение, като държат мнението да бъде изразявано. Няма да има министър, който да не е критикуван, добави Стефан Янев.

Въпросът с оставките е морален въпрос и начинът за функциониране на МС е доста интересен, дефинирано е според Конституцията и законите. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни, и ако някой не е съгласен, не се взима решение. Стефан Янев няма огорчение, че нещо не е свършено. Според него в търсенето на баланса, в чуването на всички мнения се намира правилното решение.

За бюджет 2022 г.

Стефан Янев заяви, че законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета. Служебното правителство има проект, подготвен е, но има процедура с тристранните партньори. Политиките в бюджета трябва да бъдат формулирани от кабинет и този базисен сценарий не разгръща всички политики, а дава насоки.

За „Магнитски“ и досиетата „Панама“

Янев заяви, че ако изчакваме отвън някой да ни свърши работата, няма да стане. Корупцията, това грозно явление, прави държавата ни бедна. Трябва да намерим начин да го изкореним, с един открит и честен разговор, каква е отговорността нашите структури и какви мерки трябва да се вземат. Проблемът е сериозен, комплексен и предполага законодателни мерки, каза още Стефан Янев. Надеждата е по-бързо да се състави мнозинството, да започне да работи в НС с редовно правителство и фокусирано по темите.

Янев против говоренето с метафори за актуализацията на бюджета

Янев против говоренето с метафори за актуализацията на бюджета

Неуместно било намесването на името на Иво Прокопиев

За промените в правосъдието

Промените правосъдието не са като сребърен куршум, който решава всички проблеми. Дебатът ще продължи, имаме идеи, но нека 47-ото Народно събрание да се сформира и да започне да работи, настоя Стефан Янев.

За отношенията с РСМ и външнополитически теми

Както по отношение на РСМ, служебните кабинети са имали доста активно присъствие и участие. Политиката на служебния кабинет остава непроменена, там изненади няма. Това, което наследихме в първия служебен кабинет, е, че българката позиция не е комуникирана добре между партньорите ни в ЕС. Това, което правим, макар и закъсняло, тази комуникация не е била направена. Стефан Янев не знае какви разговори са водени, ще се обяснява, но няма да се отстъпва.

България си е на мястото, има си интереси в Черно море, има макар и минимални отбранителни способности. Нашите способности винаги са били отбранителни и в рамките на НАТО използваме това, което се нарича двупистов подход към Русия. Ние не сме съгласни с действията, които нарушават международното право, но сме за запазването на диалога.

Стефан Янев не мисли, че в дългосрочен план ще има негативен отзвук по Крим. Няма причина за отзвук и очаквания.

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев