Над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България през активния летен сезон. Ресорният министър Николина Ангелкова отчете рекордни резултати от тази година при 18 % ръст на чужденците спрямо същия период на 2015 г.

Най-голям ръст бележат германските туристи – 33%. Успели сме да върнем и руските туристи, както и тези от Чехия, Украйна, Словакия. Повече спрямо активния сезон на 2015 г. са и туристите от Франция

„Слънчев бряг“ е най-посещаваният от туристите курорт.

За първите 9 месеца на годината страната ни е посрещнала близо 7 млн. чуждестранни граждани. За сравнение, за цялата 2015 г. България са посетили 7,1 млн. чужди туристи.

За 2016 г. на база на песимистичната ни прогноза, очакваме около 11 млн. чуждестранни и български туристи, изтъкна Ангелкова.

Рекордната 2016 г. за българския туризъм се дължи основно на усилията на бранша и местните власти, смята министърът.
Тя обясни, че вече има предварителни договорки с туроператорите за лято 2017 г. Очаква се и следващото лято да бележи ръст – 30%. Разговорите с големите туроператори са свързани с рекламиране през техните каталози.

Над 4,7 млрд. лв. са приходите от международния туризъм за първите 8 месеца. За периода януари-август те са в размер на 621 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

Близо 2,9 млн. българи са предпочели своята страна за почивка за първите 9 месеца. Броят им се е увеличил с 8% спрямо същия период на миналата година.

През активния летен сезон са извършени около 550 проверки на местата за настаняване и хранене. Повече от 270 планирани проверки са направени по плажовете. Осъществявани са и непрекъснати непланирани проверки от мобилна група на Министерството на туризма.

По отношение на санкциите за плажовете Министерството на туризма е събрало 240 000 лв. глоби. Изпратени са писма за още 600 000 лв., които предстои да бъдат събрани.

Министър Ангелкова отчете и приетите промени за единната система за туристическа информация. Остава да се приеме наредбата за организираните детски пътувания, която ще бъде факт до края на годината. До края на ноември в Народното събрание ще бъде внесен и Законът за устройство на Черноморското крайбрежие.

Във връзка с новите правила за категоризацията стана ясно, че на хотелиерите, които не спазят предписанията, ще им бъдат отнемани звезди. Ще им бъдат възстановявани, когато покрият изискванията.

Ангелкова обяви, че до момента са отнети звезди на един хотел във Велико Търново. „За нас е важно, бизнесът да работи и да предлага добро качество“, коментира министърът на туризма.