New Imagevsdfsfs

Подкрепата за Калфин и проф. Халачев нараства значително

Подкрепата за Калфин и проф. Халачев нараства значително по време на кампанията,  сочат данни от социологическо проучване

 

 

 

Кампанията на Калфин и проф. Халачев набира стремително скорост. Двамата получават все по-голяма подкрепа от гражданите,  сочат данни от социологическо проучване, проведено от Института за модерна политика.  Според социолозите предизборната надпревара става все по-оспорвана и с все по-непредвидим финал.

 

В анализа на специалисти се посочва следното:

 

 

Изборната надпревара става все по-оспорвана. За първи тур кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев (26,6%) водят с около 5 % пред кандидатите на БСП Радев и Йотова (21,1%), като на този етап при втори тур между тях силите са изравнени. Във възходяща посока върви кампанията на Ивайло Калфин и проф. Халачев (8,6%), които към средата на кампанията почти се изравняват кандидатите на „Обединени патриоти“ Каракачанов и Нотев (9,7%).

Това показват данните от национално представително проучване на социологическия екип на Института за модерна политика, оповестено по-рано днес. Проучването е проведено в периода 15-22 октомври сред 997 пълнолетни жители с двустепенна гнездова извадка в 200 гнезда в страната, при максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Възложител и изпълнител на проучването е СЕ „Институт за модерна политика“  със собствени средства.

Делът на респондентите, които заявяват подкрепа за Татяна Дончева е 3,4 %,  за Трайчо Трайков – 4,9%. Изследването е проведено преди официалното обявяване на подкрепата на ДПС за кандидатурата на Пламен Орешарски. Според социолозите при силна мобилизация на ДПС, той могъл достигне трето или четвърто място в първия тур.

kalfin1Според проучването един от факторите, които влияят върху обществените нагласи спрямо управляващите, е отговорността за провала на българската кандидатура за ООН. Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че то трябва да носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение. 42,5 % смятат, че Кристалина Георгиева е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *