Близо половината българи смятат, че местният вот е бил нечестен. Това показват изводи направени след проучване на „Тренд“. То е по поръчка на вестник „24 часа“ и е извършено в периода между 11 и 18 ноември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1006 пълнолетни български граждани.

Само 19% смятат, че вотът е минал съгласно правилата, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ. Избирателите на ДПС са разделени по темата, докато мнозинството от гласуващите за БСП и „Възраждане“ определят изборите като нечестни.

Една от причините за това е отмяната на машинното гласуване за първия тур на изборите. Такова е мнението на 1/3 от сънародниците ни. Общо 47% нямат доверие в изборния процес. 32% смятат, че това не е оказало влияние върху честността на вота. Само 11% мислят, че това е направило изборите по-честни.

ЦИК отрича да е саботирала машинното гласуване

ЦИК отрича да е саботирала машинното гласуване

А бавене в подготовката имало не от страна на комисията, а на „Сиела Норма“

Мнозинството от българите (59%) смята, че смесеното гласуване с възможност за избор между хартия и машина трябва да се запази. Малко над една пета (21%) са на мнение, че е добре да се премине към изцяло машинен вот, а 11% – изцяло към гласуване с хартиена бюлетина.

По отношение на личните предпочитания за начин на гласуване, 41% посочват машинно гласуване, а 25% гласуване с хартиена бюлетина. Трима от десет посочват, че методът няма значение за тях. Регистрира се съществена поколенческа зависимост – мнозинството от хората до 50 г. изразяват предпочитание към гласуването с машина, докато при избирателите над 70 г. над две трети посочват хартиената бюлетина.

ЦИК отказа да върне машинното гласуване за местния вот

ЦИК отказа да върне машинното гласуване за местния вот

Окончателно утре ще се гласува само с хартиена бюлетина

С машина предпочита да гласува мнозинството от избирателите на ПП-ДБ и Възраждане, а в най-голяма степен с хартия предпочитат да упражняват правото си на глас симпатизантите на БСП, следвани от тези на ДПС.

Според доклада, като цяло, местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци – 30% искат нови избори, а 47% твърдят, че такива не са необходими.

Костадин Костадинов очаква предсрочни избори догодина

Костадин Костадинов очаква предсрочни избори догодина

Сглобката няма да издържи, защото е подкрепяна само от задокеанския фактор

Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Само в рамките на месец, отрицателните оценки са се покачили с 5%. Те достигат 71%.

Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

44% от българите смятат, че въпреки изборите, състоянието на общините няма да се подобри. 29% са оптимисти, че местните институции ще се развиват в положителна посока след местните избори, а други 16% мислят, че бъдещето на общината им ще бъде по-лошо.

Местни избори 2023

на живо

Местни избори 2023

В някои СИК урните се препълниха, в други – останаха празни