Слави Трифонов нямаше намерение да прави правителство в нито един момент – нито в предишния парламент, нито в сегашния. Той смяташе, че може да пробута два списъка по някакъв странен начин, който никъде по света не е минал. Той си послужи с хватки, за да убеди обществото, че след като това не става, виновни са всички други. Това коментира пред БНР Татяна Дончева, заместник-председател на Народното събрание и депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ).

„Не мисля, че беше много убедителен. Мисля, че някои от политическите лидери подцениха липсата на добра воля, смятаха, че не е възможно Слави Трифонов да няма добра воля, след като е първа политическа сила, след като правенето на правителство е шанс да се наложиш, да покажеш, че можеш. Обстоятелството, че Слави Трифонов по никакъв начин, дори към днешния ден, не разбира колко негодни бяха списъците, е показателно за липсата на адекватност. Имаме напълно неадекватен за политиката човек. Адекватен за интригите„, подчерта Дончева.

Мария Капон съзря овладяване на протеста и даване на време на Борисов и Гешев

Мария Капон съзря овладяване на протеста и даване на време на Борисов и Гешев

Слави Трифонов изгорил третия мандат

Тя потвърди позицията си за кръгове, които стоят зад ИТН.

Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад. Зад Орлин Алексиев е ясно кой стои. Той беше дългогодишен не просто общински съветник, а шеф на финансово-бюджетната комисия и „касичката“ на ГЕРБ. Разбира се, дали точно Доган, дали Доган и Пеевски, срещу какво, кога – това са съвсем различни неща“, коментира народната представителка.

Според Дончева суверенът е избрал, каквото е избрал. „Той ни насади на тия пачи яйца, при пълното съзнание, че не може да се свърши работа с негодни за работа хора. Но въпреки всичко, ако бяхме стигнали до едни приемливи хора за състав на правителство, дори със средно можене, ние щяхме да приемем, че за 6 месеца, до другата пролет, при ясна законодателна програма, ясни приоритети, срокове и отговорности голямата част от депутатите на ИТН при команда на Слави Трифонов щяха да участват в това“, изтъкна тя.

Татяна Дончева видя подаване на топката между ИТН и ДПС

Татяна Дончева видя подаване на топката между ИТН и ДПС

Депутатката от ИБГНИ заподозря създадени отдавна трайни отношения

Ако гледаме това, към което тика Слави, следващото управление ще е с доминация на ГЕРБ и ДПС, отбеляза Дончева. Според нея остава открит въпросът защо е било необходимо два пъти да се правят избори и два пъти да се дава мандат на ИТН, „за да се установи нещо, което можеше да се прогнозира от първия момент и защо тия, които стоят зад Слави, тикат процесите така„.

БСП, ДПС и ГЕРБ имат интерес да се вкара обратно хартията в изборния процес, смята Татяна Дончева.

По думите ѝ не може да се случи чудо за съставяне на правителство с третия мандат. Още в петък, преди интервюто на Слави Трифонов, беше ясно, че без „Има такъв народ“ (ИТН) не може да се получи мнозинство за правителство.

Според нея в сегашната подредба на политическите сили, с които ще разговаря получилата третия мандат БСП, „няма математически смисъл“ и е било редно началото да бъде с ИТН. Мая Манолова от ИБГНИ ще отиде днес на срещата с Корнелия Нинова, „но вероятно преговорите няма да бъдат на тема как да се прави правителство, защото такова не може да бъде направено без ИТН, а как да бъде използвано оставащото време на парламента“, поясни Татяна Дончева.

Ива Митева се обиди на „болонка на сценарист“ от Дончева

Ива Митева се обиди на „болонка на сценарист“ от Дончева

Не се знае аз какъв характер ще проява