„БСП за България“ ще върнат мандата за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. Това заявиха депутатите от БСП след заседание на Националния съвет на БСП, на който се решава какво да прави.

Очаква се изявление да направи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Първоначално от БСП заявиха, че имат намерение да държат мандата до средата на септември месец, за да дадат време на депутатите да гласуват актуализацията на бюджета за 2021 г.

Кирил Добрев нападна Нинова: Тя е виновна, че няма да има правителство

Кирил Добрев нападна Нинова: Тя е виновна, че няма да има правителство

Именно днес левицата ще решава как да процедира с мандата

Припомняме, след като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с „разум, мъдрост и спокойствие“ при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.

От БСП обаче поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи – първи бяха от „Изправи се.БГ! Ние идваме“, които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и „Има такъв народ“ склонят. Нещо, което още лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане. От „Демократична България“ пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания. Така БСП се оказаха в ситуация да върнат мандата, а държавният глава трябва да разпусне и това народно събрание, да назначи служебно правителство и в срок от два месеца да се проведат втори поред предсрочни избори.

Освен точната дата на предсрочния вот и дали парламентарните избори няма да съвпаднат с президентските, нежелание за което вече изказа президента Румен Радев, проблем със сроковете, в които ще съществува това Народно събрание и колко работни дни му остават, стои и за актуализацията на бюджета. Вчера БСП се опита да прокара идеята за ускорено разглеждане на актуализацията, но останалите партии отхвърлиха това. Днес бе прието именно на 7 септември да се проведе извънредно заседание на парламента, за да се гласуват малките бюджети – на НЗОК и ДОО.

Днес депутатите гласуваха на първо четене датата за президентските избори да е 14 ноември.