Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще плати сметката за кабинета с ротационен премиер, заяви социологът Андрей Райчев в студиото на bTV.

ПП/ДБ получават власт на хартия, което е унищожително за тях, а това се казва преяждане с власт – когато получиш прекалено много власт, започва да те боли коремът и повръщаш, изтъкна Андрей Райчев.

Според него по-същественият въпрос е защо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се съгласява на това нещо и защо ПП/ДБ го искат. Борисов излезе в изолация, защото този, който го арестува, сега му казва ела да направим правителство. На ПП целта била властта – погрешна цел, защото нямат условия за нея, изтъкна Райчев.

Зелените в ДБ не са решили дали искат кабинет Денков/Габриел

Зелените в ДБ не са решили дали искат кабинет Денков/Габриел

Националният съвет на „Зелено движение“ ще се произнесе на 24 май

Според него след деветия месец може и да няма ротация, а Борисов да поиска нови предсрочни парламентарни избори. Главната последица е, че ПП ще бъде подложена на чудовищно вътрешно напрежение и ще се получи една тяга от ДБ, която ще взима от ПП, а „Възраждане“ също ще спечелят. Именно за да стане съюз с ПП, Борисов направил реални преговори с другите партии – за да покаже, че и с другите може.

„Никакъв план Б нямаше, а всичко се правеше, за да стане план А“, коментира Андрей Райчев.

За Райчев реално новата ситуация е политическа победа на Борисов, но той е загубил политически съюзник като Иван Гешев, плати отношенията си с ДПС и БСП. Борисов почти всичко хвърли, за да спечели това нещо. Местните избори ще са голямо изпитание за Борисов, при положение, че доминира навсякъде. Предстои да видим кой ще го победи на местните избори, каза още Андрей Райчев.

Пиратки и драма с елементи на фарс в съдебната система вижда Янаки Стоилов

Пиратки и драма с елементи на фарс в съдебната система вижда Янаки Стоилов

Важно е какво ще роди коалицията на ПП/ДБ и ГЕРБ след 9 месеца, смята още той

Такова нещо не може да стане. Може да има ротиращи се правителства, но не и ротиращи се министър-председатели, заяви от своя страна преподавателят по Конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Пламен Киров относно възможността за сформиране на съвместно правителство между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ с ротация на премиера. Той обясни, че оставката на министър-председателя води до оставката на цялото правителство, като ще се мине отново процедурата за формиране на нов кабинет с нов премиер и тогава парламентът ще трябва да гласува ново правителство с първия мандат на ГЕРБ/СДС.

Той с ирония обясни, че България е чудесна държава, защото в нея непрекъснато се случват чудеса. Политическите пренасяния в други условия са опасни. Принципите на ротация могат да се превърнат в основен конституционен принцип – да ротираме президент, главен прокурор. Не можем да гледаме отнякъде примери и да ги прилагаме у нас, разкритикува проф. Пламен Киров.

Борисов: Нека да говорят каквото си искат, това е единствен шанс

Борисов: Нека да говорят каквото си искат, това е единствен шанс

Към депутат: Младене, ние с тебе сме яли много бой, ще изядем и тоя

Според него в правителството с втория мандат на ПП/ДБ ще има само една символна фигура от ГЕРБ/СДС – Мария Габриел. Това ще е едно правителство на „Продължаваме промяната“ и какво остава за ГЕРБ? ГЕРБ ще гласуват и ще успеят да формират правителство, очаква проф. Киров.

Той очаква, след като бъде съставено правителство, да бъдат изчистени кадрите на ГЕРБ.