Четирима членове от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлагат за втори път предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Под предложението са се подписали Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова, които бяха част от шестимата прокурори, внесли предложение във ВСС със същото искане на 12 май.

Налице са нови обстоятелства, което предполага да бъде внесено второ предложение, а четиримата членове на Прокурорската колегия посочват кои са те:

На първо и на последно място най-общо се подчертава пресконференцията на Иван Гешев от 15 май, когато той показа, скъса и изхвърли демонстративно оставката си.

В предложението пише: „В публичното си изявление, коментирайки държавата, в която живеем, опорките и хибридните атаки срещу Прокуратурата, главният прокурор г-н Гешев между 31 мин. и 35 мин. заяви „..между другото е ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз.., съдейки от изявленията на някои, така наречени политици..“ (изявление, придружено и с жест), „…и е време да бъде изметен този, както казах политически боклук..“

Според прокурорите описаните действия и най-вече израза „политически боклук“ са в противоречие с Кодекса за етично поведение на българските магистрати и накърняват престижа на съдебната власт. Действията на Иван Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи на заеманата от него длъжност, което доведе до отрицателна нагласа спрямо цялата съдебна система и в частност Прокуратурата на Република България.

Представители на законодателната власт възприемат използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор като „мутренски и непристойни“ и се определят като „закана с откровен рекет спрямо политическата система“, посочват прокурорите и като доказателство прилагат линк към интервю на Христо Иванов от ПП/ДБ във в. Дневник от 19 май.

С приложение на интервю на Тома Биков от ГЕРБ за сайта „Епицентър БГ“ от 19 май, прокурорите изтъкват, че други представители на законодателната власт приемат, че заплахите за „политическия боклук“ говорят, че делата на трупчета са държани умишлено по този начин, с което прокуратурата се намесва пряко в политиката.

Четиримата членове на Прокурорската колегия отново подчертават, че Иван Гешев демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етичното поведение на българските магистрати, а всичко изложено доказва това.

Прокурорите предлагат на пленума на Висшия съдебен съвет:

  1. Да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: действия, които накърняват престижа на съдебната власт- чл. 129 ал.3 т.5 предл. Последно от Конституцията на Република България.
  2. Да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Стоименов Гешев от длъжността „главен прокурор“.
Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС

Иван Гешев ще иска отвод на членове на ВСС

След като каза, че е давал четири часа обяснения в прокуратурата