181206085753-660x371

Писмо от президента на ПЕС Сергей Станишев

Поглед.инфо

Писмо от президента на ПЕС Сергей Станишев
до лидерите на партиите членки
относно предизборния конгрес на ПЕС
22-23 февруари, 2019 г., Мадрид, Испания

Брюксел, 20 февруари, 2019 г.

Уважаеми другари,

На 22-ри и 23-ти февруари испанският премиер Педро Санчес и Испанската социалистическа работническа партия ще бъдат домакини на предизборния конгрес на ПЕС в Мадрид. Това е ключова възможност за премиери, партийни лидери, личности и активисти от семейството на ПЕС да се съберат и заявят намерението си да се борят за свободна, справедлива и устойчива Европа.

На форума ще приемем предизборния манифест на ПЕС – Нов социален договор за Европа – политическата платформа, която ще преобрази Европа след изборите през месец май. В Мадрид ще стартираме и кампанията на общия ни кандидат Франс Тимерманс.

Бих искал да ви благодаря за сътрудничеството в процеса по изготвянето на манифеста. С приноса на всички партии и членуващи организации, този документ отразява основните ни ценности и общата ни визия как да постигнем социална промяна в Европа. Разбира се, този документ ще бъде съобразен със спецификите на отделните държави: избори се печелят на национално, регионално и местно ниво. Уверен съм, че този манифест ще помогне на всеки гражданин да намери разделителните линии между социалдемократите и всички останали.

С този силен манифест, а и с нашия кандидат Франс Тимерманс, вярвам, че влизаме в предизборната битка добре подготвени.

Предизборният конгрес ще бъде ключов момент да покажем единството в нашето политическо семейство и да заявим различията с десницата, която е обсебена от идеята да поддържа статуквото и националистите. Това е възможност да достигнем до всеки гражданин, до всички тези, които вярват, че изграждането на различна и социална Европа е възможно.

Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет – основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на Съюз, който е загубил социалната си физиономия.

След години доминация на десните в европейските институции, кохезията между държавите-членки е много под очакваното ниво. Разделителните линии – изток и запад, север и юг се задълбочиха. Политиката за затягане на коланите, наложена от десницата, доведе да разпада на идеята за „държава на благоденствието“.

Класическата десница хвърли тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани, обърна гръб на хората, като пренебрегна техните нужди и облагодетелства привилегированите.

Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни. Но те само посочват проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път.

От друга страна, десницата предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората. За нас това е задънена улица.

На фона на нарастващото обществено недоволство, ЕНП прегърна популизма и амбицията на крайнодесните да достигнат властта. Коалициите между традиционната десница и националистите в Европа са абсолютно неприемливи.

Европейският съюз не може да има бъдеще, в което се отнася към гражданите като към потребители; заменя свободи в името на недоказана сигурност; подменя демокрацията и върховенството на закона в името на политическа стабилност; третира здравеопазването като стока, а не като основно право; вижда кохезионните фондове като инвестиции за големи компании; съди гражданите на базата на това колко имат, а не какво правят.

Европейският съюз не може да има бъдеще, ако хората продължават да работят денонощно, но не могат да си позволят отопление на домовете си; децата нямат достъп до добро образование, здравеопазване или здравословно хранене. Модерното робство има много лица – не е научна фантастика, а нещо съвсем истинско и осезаемо за много европейски граждани в 21-ви век.

Няма как да приемем всичко това. Хората не са и не могат да бъдат „ресурс“, а личности с право на работа и достоен живот.

Ето защо, нашата мисия е историческа. Предстоящите избори са исторически. На карта са поставени основите на политиката, възприятията за добро и зло, справедливост и несправедливост.

Не, ние не сме като десницата, няма да приемем етикета, че сме част от статуквото.

Ние, социалистите и демократите, сме политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво. Ние сме тези, които работят за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Не сме за справедливост, солидарност и надежда.

Ние, социалдемократите, изиграхме ключова роля в изграждането на проспериращ Европейски съюз. Сега нашият исторически дълг е да изпълним задачата, пренебрегната от десницата, както и да оставим искащите да унищожат всичко националисти далеч от властта. Това е кауза, за която си струва да се борим. Така можем да изградим единство в нашето семейство, като преодолеем различията, защото само единно социалдемократично семейство може да се бори за обединена Европа. Нуждаем се от единната ни сила на еднаквомислещи социалдемократи в Европа, за да превъплътим визията ни в решителни действия.

Очаквам да видя всички ви в Мадрид за началото на една тежка и вълнуваща кампания. Залогът няма как да бъде по-голям. Вярвам, че ще изпълним успешно задачата да се преборим за социална Европа, такава, каквато всички искаме да бъде.

Ваш,

Сергей Станишев

Президент на Партията на европейските социалисти

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *