Изводът на съдия Калин Калпакчиев, че осъденият Джок Полфрийман се е поправил е необосновано и не почива на представените доказателства. Така бившият главен прокурор Никола Филчев коментира пред БНТ предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман.

Всички въпроси не можем да ги обсъдим, но хората негодуват от решението на съда, защото е постановено от незаконен състав и защото решението противоречи на закона. Подробни юридически аргументи във връзка с освобождаването на Полфрийман бившият главен прокурор не се наема да каже.

Вижте каква сценка разиграват пред нас. Един от участниците е лауреат на Българския хелзинкски комитет (БХК), а другият участник в сценката, осъденият, е също номиниран за лауреат. Единият гледа делото на другия и го освобождава„, недоумява Филчев.

По думите на бившия главен прокурор в тази грозна сцена искат да ни убедят, че решението на съда е справедливо. Филчев призна, че той е сбъркал със съдия Калин Калпакчиев. Той припомни, че през 2005 г. тогавашния председател на Апелативния съд Евгени Стайков направил предложение в повишаване на Калпакчиев от районен съдия в апелативен съдя. Филчев тогава възразил, но неговия заместник го помолил да прескочи едно стъпало и все пак Калпакчиев да бъде повишен.

Според бившия главен прокурор адвокатите могат да си говорят каквото поискат в защита на Полфрийман. Той обаче знае какво е да бъдеш съдия, какво уважение трябва да има към магистратите, които трябва да спазват закона.

„Решението за освобождаването на Джок Полфрийман е дълбоко необосновано и постановено от незаконен състав„, повтори бившият главен прокурор.

Полфрийман бил освободен от смел съдия, който има съвест

Полфрийман бил освободен от смел съдия, който има съвест

Според защитника му има страхливи и смели съдии

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането е следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред „Ей Би Си нюз“ австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България.

Полфрийман вече има паспорт и билет

Полфрийман вече има паспорт и билет

Вижда повод за дело за клевета срещу данните, че е правил опит за бягство