success smart medical doctor working with operating room as concept

Призив към българските политици

От името на Българското дружество за клетъчна биология

29 септември: СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО

БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО И МОЗЪКА СА ВОДЕЩА ПРИЧИНА ЗА БЪЛГАРСКА ДЕМОГРАФСКА ТРАГЕДИЯ
g_chaldykovД-р Георги Н. Чалдъков

Председател на Българското дружество за клетъчна биология,

Член на Международната академия на сърдечносъдовите науки,

Катедра по анатомия и клетъчна биология, Медицински университет, Варна

 

     Опитимистична теория за нашия народ може да има

     обществено значение  само доколкото е научна.

Иван Хаджийски, „Бит и душевност на българския народ”
През май 2012 г. световните политически лидери поеха ангажимент да намалят с 25% смъртността в световен мащаб от незаразните болести до 2025  г. Васкуларните (съдови) болести на сърцето и мозъка [кардиометаболитни болести – атеросклероза, хипертония, затлъстяване (обезитас), диабет тип 2, диабет тип 3 (болест на Алцхаймер?) и метаболитен синдром] са отговорни за почти половината от всички смъртни случаи от незаразните болести.

Световните сърца

Създаден от Световната федерация по сърцето, Световният ден на сърцето информира хората, че тези болести са водещата причина за смърт в света, отнемаща 17-18 милиона живота всяка година. Световният ден на сърцето има за цел да поддържа съвременната здравна култура на хората, както и на политиците – да знаят, че чрез контролиране на рисковите фактори (Фиг. 1), около 80% от преждевременната смърт от сърдечни (миокрадни) ифаркти и мозъчни инсулти може да бъде избегната.

 

 

По традиция Световният ден на сърцето е на 29 септември всяка година.
Тази година основното послание гласи: „Това е част от нашата мисия да гарантираме равенство в здравето на сърцето за всички, искаме да създадем глобална общност от сърдечни герои … хора от всички сфери на живота, които действат сега, за да живеят по-дълго, да имат сърдечно-здравословен живот, като даваме обещание (i) на нашите семейства да готвят и да се хранят по-здравословно, (ii) на нашите деца да спортуват повече и да им помагаме да бъдат по-активни, да кажат „не на пушенето“, (iii) като медицински специалисти да помогаме на пациентите да се откажат от тютюнопушенето и да понижат кръвните си нива на холестерол и телесното си тегло, (iv) като политици да организираме и финансираме дългосрочни програми за подобряване на здравето на сърцето и мозъка, и (v) като работодатели да инвестираме в здравословни работни места. ЗА МОЕТО СЪРЦЕ, ЗА ВАШЕТО СЪРЦЕ, ЗА ВСИЧКИ НАШИ СЪРЦА (For MY HEART, for YOUR HEART, for ALL OUR HEARTS).”

Българските сърца

От всякакъв аспект – семеен, социален, икономически и демографски – загубата на човешки живот е най-трагичното събитие на света. Според данни на Световната здравна организация ние сме сред водещите страни в света по смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти. По данни на Евростат, България е на първо място по смъртност в Европейския съюз – 1 602 на 100 000 българи са умрели през 2016 г.

 

По данни на Националния статистически институт, 108 526 българи – голям български град – са починали от тези и други болести през 2018 г. От тях 70 546 – от инсулти и инфаркти и 17 462 от злокачествени тумори. През същата година са родени 62 197 деца. Като разделим 108 526 на 365, се получава 297 – най-тъжната аритметика в Европа, толкова много хора умират всеки ден в България! Докато само 170 деца се раждат дневно. И още, стотици емигрират дневно в западноевропейските страни, САЩ и Канада.

Следователно, в България продължава песента на козата (гр. tragos – коза, aeidein – пея) – трагедия (tragoidia).

Хронично възобновяваните обсъждания за нашата демография ще имат най-вероятно  същия дефект, като предишните. Правителството на Япония, която имаше много висока смъртност от мозъчни инсулти през 1950-1970-те години, създаде Японския център по превенция на инсулти (в който работих през 1986-1987 г.). ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ПРОГРАМИ, разработени от този Център, успяха да намалят многократно смъртността от инсулти в Япония. Това наистина е национално постижение с огромен медикосоциален и финансов заряд. И пример за следване.от България.

       Примери има и от здравната политика в САЩ. Забележете какво е направило впечатление на американските политици: “За първи път в американската история днешните поколения деца и юноши живеят по-кратко от техните родители. Причината е затлъстяването. Повече от 11 милиона (16%) деца и юноши са с наднормено тегло или обезитас, хиляди от тях и с диабет.” И, когато президентът на Американската асоциация за сърцето им предлага да организират нещо за преодоляване на американската криза с детското затлъстяване, те са започват да действат. И установяват, че (i) спадане на високото кръвно налягане и на наднорменото телесно тегло с 5-10 процента може да намали значително, съответно, тежестта на хипертонията  и риска от диабет тип 2. Това спестява повече от 25 милиарда долари за 5 години;  (ii) намаляване на солта с храната до 2-3 грама дневно (в България ядем 3-4 пъти повече сол) може да спести милиарди долара годишно от разходите за здравеопазване .

 

 

 

 

Български политици, многократно ви призоваваме (1-4) и сега повтаряме, че това е наистина неотложен проблем, който изисква разработването на ефективна, дългосрочна, научнообоснована прогностична и превантивна медицинска и социална стратегия за преодоляване на демографската трагедия. Това е най-тревожното национално явление, на което депутати, правителство и президент, заедно със знанията на лекари и учени, трябва ПРИОРИТЕТНО И ДЪЛГОСРОЧНО да противодействат. Другото е представи си България без българи – най-тъжният фолклор.

Български политици, изисква се да се прилага ефективна кардиополитика и кардиоикономика. Не пренебрегвайте факта, че сърдечните и мозъчните съдови болести са убиец номер едно на българите през последните 45 + 29 години. Действайте в синхрон с посланието на Световната федерация по сърце: „Ние и нашите членове вярваме в свят, в който здравето на сърцето и мозъка за всички е основно човешко право и ключов елемент от глобалната здравна справедливост.“ Защото „вярваме, че всяко сърцебиене има значение“ (Because we believe every heartbeat matters) – както научно, така и романтично послание на  Световния ден на сърцето-2019.

Иначе още дълго ще бъдем пациенти на Република България.

___________________________________________________________

  1. Chaldakov GN, Aloe L, Tonchev AB, Rančić G, Hristova MG, Tunçel N, et al. Welcome to the 3rd ISAA, October 2012 in Burgas, Bulgaria! SOS for Homo sapiens obesus. A report of the 2nd International Symposium on Adipobiology and Adipopharmacology (ISAA), 23-25 October 2009, Varna, Bulgaria. Adipobiology 2010; 2:5-8.
  2. Chaldakov GN. Healthy fat distribution-Healthy blood pressure: The Bulgarian message for the World Hypertension Day-2010. In: HealthEurope.org; May 2010.
  3. Chaldakov GN. Bulgarian politicians do not care how high fat life threatens the presence and the future of the nation. (In Bulgarian). In: Weekly newspaper “168 hours”. Sofia, Bulgaria. 21-27 June
  4. Hiriart M, Chaldakov GN. Save the obese man. Effective adipopolitics and adipoeconomics are urgently required. Echo of the Fifth International Symposium on Adipobiology and Adipopharmacology (ISAA), 1-4 May 2019, Merida, Yucatan, Mexico. Adipobiology 2019; 11:3-7 (In press).

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *