Ако работодател иска от работника да си заплаща теста, то той е в нарушение. Това заяви в д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право към КНСБ в „Денят започва“.    

„Започнаха юридическите спекулации – дали тестът се плаща от работещите или работодателите. Категорично по закон тестът е безплатен за работещите, но това трябва да бъде упоменато в заповедта на здравния министър. Ако някой работодател изисква работещ да си заплаща теста, то той е в нарушение“, допълни експертът.

Капитанов допълни, че работещите трябва да знаят, че ваксинацията не е задължителна, а въпрос на личен избор, но призова „да не бъдем вече арогантни към здравето си. Ако някой си мисли, гледайки какво се случва по света, че мерките ще бъдат отпуснати той много се лъже.“

„Дали има ограничения, е много спорно. От правна гледна точка засега ограничения няма. Както в магазините – имаме право да влизаме, но под условие да носим маска. Към този етап в заповедта са четири условията, под които да ходим на работа, и то в определени места, където е задължително – лечебни центрове, онкологични центрове, хосписи и съответно хората, които следят за тези мерки“, заяви Капитанов.

Според него всеки работник и работодател могат да се договорят за дистанционна работа, ако професията позволява това.

„Не съм чул кои бизнеси все още са затворени, не знам някой бизнес да е затворил заради неспазване на ковид мерки. Те изпитват затруднения заради цената на тока, но и евентуално заради предстоящите тестове, които ще трябва да закупят“, каза Тодор Капитанов.

 

Според адвокат Христина Николова има проблеми с трудовото законодателство, тъй като не е изяснен въпросът за персонала в лечебните заведения, който няма да има достъп до работното си място и какъв ще е статутът им – платен или неплатен отпуск.

Къде може да влизаме без зелен сертификат

„Ясно е, че това ще продължи, докато те не изпълнят няколкото изисквания в заповедта, но не се знае кой ще му плати периода, в който е отстранен от работа, ще се води ли за трудов стаж или работодателят може да каже – ти три дни не си бил на работа по зависещи от теб причини, тоест, мога да те уволня дисциплинарно“.

Така, според адв. Христова, би било нарушено конституционното право на труд на някои хора. Тя обясни още, че според здравните специалисти ваксинираните имат по-дълъг имунитет от преболедувалите, затова е различен и срокът на съответните сертификати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg