768x432dwdwdwd

МОЗЪЧНИ ОГЛЕДАЛА И СЧУПЕНИ ПРОЗОРЦИ: БИОСОЦИАЛНИ АСПЕКТИ НА СЪВРЕМЕННОТО ВАРВАРСТВО

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

През 2016 г. някои вестници публикуваха статията ми „Властта на вандалите“ – нейното мото беше една мисъл на Томас Едисън (1847-1931): „Ненасилието води до най-висока етичност, която е целта на еволюцията. Докато не спрем да увреждаме живите същества, ние сме още диваци“.

“Живелище варварско и разбойническо“, написано през 1804 г. в ”Житие и страдания грешнаго Софрония”, още повече се отнася за съвременния свят.  В мирно време от проявите на агресия в света умират повече от един милион човека годишно.

В опит да опиша някои биосоциални аспекти на съвременното „варварство и разбойничество“, ще споделя две „разказани науки“ (science-in-fiction): първата за мозъчните огледални неврони, втората за счупените прозорци.

В еволюцията на човека, когато се преминава от вегетарианска към месна храна, се появява Homo necans (убиващият човек). Пораснал, станал Homo sapiens recens (съвременният разумен човек), но продължавал да убива – не само животни, а и хора. И вместо „обичай ближния си“, достигнал до „убивай ближния си“. Когато едно общество се свръхлиберализира в атмосфера на беззаконие, то ражда Homo necans recens  (съвременният убиващ човек) – „либералният злодей“ (думи на Уилям Шекспир  от пиесата „Много шум за нищо“).

Социалните взаимодействия изискват разбиране на поведението на другите. Д-р Ризолати и неговият сътрудник д-р Ферари от университета в Парма, Италия* и д-р Марко Якобони от Калифорнийски университет в Лос Анджелис**, използвайки функционален магнитен резонанс (fMRI),  установиха, че групи мозъчни неврони на маймуни се активират не само когато маймуната извършва действие – например, взема грозде от кошницата, но и когато тя гледа друга маймуна да прави това. Те откриха такива нервни клетки и в мозъка на човек и ги кръстиха „огледални неврони“ (mirror neurons) – умни и емоционални клетки, чрез които разбираме действията (action understanding) и чувствата на другите хора и можем да ги възпроизвеждаме (action production). Според здравния, образователен и етичен профил на човека, мозъчните огледала повишават или влошават качеството на неговото поведение.

Гените са преносители на биологична информация, която се унаследява, мемите (старогръцки, mimema – имитирам) – на информация, която се научава, ако си любознателен. Мемите са думи, идеи, знания, поведение, които имитираш от семейството, училището, университета, медиите, улицата и други „образи и действия“, които виждаш. Оглеждат се в мозъчите огледала и се идентифицираш с културата и морала на другите, за да „отгледаш“ (латински, cultura – отглеждане) своя култура и морал. Човек е това, което са неговите гени и меми.

С огледалните неврони, ако са здрави, а не „счупени“ (broken mirrors neurons),  човек филтрира наблюденията си и съответно възпроизвежда положителните и игнорира отрицателните действия на света около него. Те стават модел за подражание (role model) на хубаво или лошо поведение, на емпатия или апатия, на смиреност или агресия. За ролята в  тези процеси на отпечатване” (imprinting)*** и за homunculus (малкият човек) в мозъка, вижте една американска статия от май 2023 г.: Gordon  EM et al. A somato-cognitive action network alternates with effector regions in motor cortex. Nature 2023;617(7960):351-359. DOI: 10.1038/s41586-023-05964-2.

Като ефект, човешкият мозък е „огледалото“, което оглежда себе си и околния свят. Както пише Хосе Ортега-и-Гасет „Аз съм аз и заобикалящата ме среда“ (Yo soy yo y mi circunstancia).

Когато огледалните неврони са счупени, настъпват болести – например, аутизъм и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (attention deficit, hyperactivity disorder), също така – поведенчески нарушения, като агресия и липса на емпатия.

Преди няколко дни Сърбия заприлича на САЩ по масови убийства на невинни хора. На 3 май 2023 г. 13-годишно момче уби 8 свои съученици и един пазач на училище в Белград – планирано от момчето и извършено с оръжие на баща му. На 5 май 2023 г. 21-годишен мъж уби 8 и рани 13 невинни хора в три села на около 50 километра от Белград. „Сръбското общество е дълбоко травматизирано, но и много въоръжено“ – като американското.

Убийствената епидемия в САЩ се оглежда в мозъчните огледала на света: от началото на 2023 г. в САЩ има 146 случая на масова стрелба. През 2022 г. е имало 647 масови стрелби, а през 2021 г. – 693, което е довело съответно до 859 и 920 смъртни случая. От 2015 г. насам над 19 000 души са били ранени или убити при масови стрелби в САЩ, страната провъзгласявана за най-демократична в света.

„Най-лошото управление у народ безкултурен или малокултурен е демократическото“ – написа Стоян Михайловски в “Книга за българския народ”, пубикувана в 1897 г. Член първи на „Конституция на демокрацията“ гласи, че свободата на словото е една от най-ценните прояви на демокрацията. При наличие на “народ болен и малокултурен” и на „свободата на словото“, масовите стрелби и убийствата се отразяват в мозъчните огледала на други хора и те стават поредни убийци на невинни хора – най-тъжната щафета в съвременния свят. Така, в огледалния свят участват и журналисти, замърсяващи с новини за убийства, грабежи, изнасилвания и други агресивни действия ноосферата (мисловна и емоционална сфера) на зрителите и читателите. Парадигмата е „ако кърви, то води“ (if it bleeds, it leads).

Какво е лечението? Един от отговорите е в счупените прозорци (broken windows). През 1982 г. американските социолози George Kelling и James Wilson публикуваха статията „Broken windows“, на която е базирана тяхната „теория на счупените прозорци“ (Broken windows theory). Тази  теория, използвайки счупените прозорци като метафора за антисоциално поведение, разглежда малките нарушения на обществения ред като индикатор за нивото на престъпност като цяло. Названието на теорията идва от един от примерите, даден от авторите: „Ако на една сграда е счупен един прозорец и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.“ Отнасям теорията на счупените прозорци към убийствата на невинни хора от пътнотранспортни престъпления (ПП), при което ПП означава „Продължаваме престъпленията“. Ние имаме поговорка „сами пускаме вълка в кошарата“, подобна на английската „put the cat among the pigeons“ (пусни котката при гълъбите). И млад, недонаучен и агресивен шофьор по българските пътища.

И още, през 1996 г. теорията на счупените прозорци беше доразвита от George Kelling и Catherine Coles в книгата им „Поправяне на счупени прозорци: Възстановяване на реда и намаляване на престъпността в нашите общности” (Fixing Broken Windows: Restoring Order and Reducing Crime in Our Communities). В нея се обсъждат стратегии за предотвратяването на малките нарушения и санкционирането на нарушителите, което създава атмосфера на нетърпимост и справедливост към всички нарушения, извършени от всички престъпници.

Любомъдри читателю, според Платон „всяка държавна уредба загива от вътрешни противоречия, присъщи на собствените ѝ принципи и от злоупотребата с тях. Това, което се осъществява в неограничени размери води до своята противоположност“, настъпва тирания на суперлибералната диктатура. Ще могат ли Gen Z (родените през 1995–2010) и Gen Alpha (родените след 2010) да направят антропоцентрично репрограмиране на политиката и обществото? – запита Платон.

Иначе ще продължава деволюцията, връщането на „естественото състояние“ – Homo necans, защото сме огорчени от „политическото състояние“, създало този несправедлив свят, в който живеем: „Между нас и вас зее голяма пропаст“ (Лука 16: 26). Нас, Народът, и вас, политиците и олигарсите.

Важнослов

„Представяте ли си какъв би бил животът, ако чувстваш болката, която причиняваш? Светът щеше да е съвсем друг“ – научих това от големия режисьор Крикор Азарян, от едно интервю с него, изречено шест месеца преди да си отиде от този свят (14 декември 2009 г.) – почти 14 години без мъдреци в България.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Ferrari PF, Rizzolatti G. Mirror neuron research: the past and the future. Phil. Trans. R. Soc. B 2014;369:20130169. DOI:10.1098/rstb.2013.01

**Iacoboni M. Mirroring People: The Science of Empathy and How We Connect with Others. Picador, New York, NY, USA. 2009

***Професор Конрад Лоренц установи, че като се излюпят, сивите гъски тръгват след този, който са видели първи. Той нарече това поведение “отпечатване” (imprinting). Критичният период е 25-30 часа, след това и да видят майка си, няма да я познаят и тръгват след всеки, който ги повика. Така и нашият народ, воден от политици, забравили заветите на Раковски, Левски и Ботев за свобода и независимост, върви след интересите и по диктата на чужди държави. Един бивш приятел на САЩ, настоящ приятел на България, запита:  „Защо бивша преводачка на диктатора Т.Ж. стана българска посланичка в САЩ и сега  е амерканска посланичка на НАТО в България?“. Нейната стратегия и тази на един български алфа ястреб е „оцеляване на най-въоръжените“ (survival of the most armed) – пример за антихуманна дипломация, прилагана и в опосредстваната война в Украйна, при която воюващите страни действат под влияние или в полза на трети страни, които не участват пряко във военните действия. Докато съвременните еволюционни биолози дават предимство на „оцеляване на най-хубавите“ (survival of the nicest) – в алтруистичния, не в козметичния смисъл.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *