11

Епидемия от слово на омразата в онлайн медиите

Доц. Лозанов: Големият проблем е враждебната реч, ползвана за поразяване на врагове

В онлайн медиите се наблюдава епидемична вълна от език на омразата. Основно жертви на този език стават ромите и бежанците. Това показва изследване на Фондация „Център за модернизиране на политики“ и Фондация „Медийна демокрация“, обявено в понеделник.

Проучването разграничава сериозните и булевардните медии. При първите езикът на омразата се използва значително по-малко в сравнение с вторите. Медиите, които опазват своите зрители и слушатели от зловредния език на омразата, са БНТ и БНР, посочиха от Фондация “Медийна демокрация“.

Авторите на изследването посочват, че реч на омразата прониква дори в сериозните медии, макар процентно там тя да заема много по-малък дял.

Данните сочат, че като жертва на т.нар. хейт спийч (hate speech) 93 % от интервюираните посочват ромите, 73 % –  бежанците, а по 70 % хомосексуалните мъже и хората от Близкия изток.

Най-чести изразители на езика на омразата са гражданите в социалните мрежи. Следват футболните агитки, а най-честите прояви на враждебна реч са коментарите на читатели на онлайн медии, социални мрежи, публични места, онлайн издания.

Интернет – естествена среда за враждебност

По думите на доц. Орлин Спасов от фондация „Медийна демокрация“ изследователите с изненада са установили, че в партийните телевизии Алфа и СКАТ словото на омразата е по-слабо използвано отколкото в някои булевардни издания. „Епидемията от такъв тип нетолерантност обаче има в интернет“, тъй като това пространство е нерегулирано, твърдят от организацията.  Пътят за решаването на този проблем е саморегулация, твърдят от неправителствените организации.  „За т.нар модериране на форумите, обаче, няма огласени правила“, казват още от „Медийна демокрация“.

Наблюдението върху различни медии сочи, че сред телевизиите слово на омразата най-много се ползва в партийните телевизии Алфа и СКАТ, като подобни внушения се случват дори в новинарските им емисии.  В национален ефир обаче този начин на изразяване пробива през гостите най-вече на сутрешните блокове. „Проблемът е, че водещите оставят без забележка дискриминационни изрази“, твърдят провелите изследването.

Речта на омразата като стандарт

По думите на доц. Спасов, сайтовете БЛИЦ и ПИК не просто ползват реч на омразата, а тя дори е наложена като стандарт чрез заглавията им.  „Тези медии са епицентър на подобен тип говорене и интензивността му е по-висока дори от партийните телевизии“, отбелязва той.

„Подобен тип реч е превърната в комерсиална практика. И се използва на залпове, когато трябва да бъдат злепоставени РБ, граждански организации или президентът“, обясни Спасов. Според него в двете медии се вижда опитът за обслужване на ГЕРБ и някои държавни институции.

По думите на Николета Даскалова от „Медийна демокрация“ дискриминационното слово стъпва върху дълбоки социални проблеми, за чието решаване е необходимо време и намесата на много институции. „А когато стане дума за намеса на институции и за постоянство, масовото усещане е скептичност“, обясни тя.

Изпуснат процес

Според госта на медийната конференция доц. Георги Лозанов, речта на омразата е вече изпуснат процес, имащ своите дълбоки корени. „Реалното ограничаване на това слово е на нивото именно на тези корени, а в тях е трудно да се влезе“, заяви той.

На първо място това са антилибералните гласове, а антилиберализмът смята, че речта на омразата е нещо справедливо и добро, допълни Лозанов.

Според него подобен тип говор е форма на езиково насилие, а в България по време на прехода „свикнахме, че социални блага се разпределят с насилие, затова можем да кажем, че езикови мутри ползват вербално насилие с цел ползване на публичен ресурс“, каза той. И обясни, че това става като се „дисквалифицират неудобните“.

Всекидневната реч подменя публичния ресурс

Като друг корен на речта на омразата Лозанов посочи жълтите стратегии. „Това означава даване на гласност публично на частния живот“, обясни той.  Според него през интернет всекидневната реч подменя публичния ресурс.

Лозанов допълни, че езикът на омразата е много важен репертоар от пропагандата.  „В момента наблюдаваме, също както по време на соца, подмяна на журналистическите форми с пропагандни тенденции. Те тръгват от интернет, защото оттам е най-лесно. И това се нарича хибридна война. Това е враждебна реч, не просто слово на омраза, и се ползва, за да поразиш врага си“, обясни той.  „Словото на омразата със своите традиционни жертви е романтичен етап на фона на враждебната реч, която поразява цели“, допълни Георги Лозанов.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *