New Imageftrtrghrgrgh

Министър Василева: Недопустимо е насилието над животни

 

„Зоологическата градина в Стара Загора е една от най-добрите в България. Удовлетворена съм от грижите, които се полагат за животните“. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след като кметът на града Живко Тодоров й показа зоопарка. Министърът и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов използваха гостуването си за форум в Стара Загора, за да се запознаят с плановете на общината за разширяване на зоопарка и за повишаване на сигурността в него. Кметът разказа, че ще бъде поставено видеонаблюдение след извършените наскоро вандалски прояви срещу вълците. Тодоров призова хората за нетърпимост към подобни прояви.  „Мисля, че вандалските прояви са поради липса на възпитание. Те са абсолютно недопустими“, каза и министър Василева.

Василева и Цветанов бяха впечатлени от създадените добри условия за животните в зоопарка и от добрата поддръжка на атракцията. През почивния ден алеите бяха препълнени главно с млади семейства от града и близките населени места, които показваха на децата си многобройните породи.

Министърът похвали общината в Стара Загора за доброто сътрудничество с МОСВ и отбеляза, че предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки. Вълците, които наскоро бяха обект на вандализъм, са в добро състояние и са дружелюбни към посетителите, увери се Василева.

***

Общият брой на големите котки от семейство Хищници, които обитават зоологическите градини в страната е 56.  От 30-те мечки в българските зоопаркове, по-голямата част са от вида европейска кафява мечка. Само в Софийския зоопарк освен този вид има още гризли, хималайска и американска кафява мечка.

Зоологическата градина в Стара Загора е една от 20-те в България, лицензирана е с втори лиценз през август 2015 г., а от септември м.г. вече има статут и  на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. През лятото на миналата година там бяха настанени два бивши циркови лъвове в тежко състояние, с цел да бъдат подготвени за дългото им пътуване до един от най-добрите резервати за големи котки в Южна Африка „Шамуари“. Под грижите на служителите и експертите в зоопарка, животните бързо се възстановиха, значително се подобри здравословното им състояние. През септември големите котки заминаха за новият си дом, като в акцията участваха и неправителствените организации „Борн Фри“ и „Четири лапи“. Акцията протече организирано, а логистичната и експертна подкрепа на зоопарка бе на изключително високо ниво. МОСВ изготви документацията за транспортирането и координира дейностите по организирането на преместването на лъвовете.

От февруари 2016 г. МОСВ отново има възможност да работи в тясно сътрудничество със зоологическата градина в Стара Загора. На 4.02.2016 г. на митница Видин бяха задържани 39 папагала „жако“, превозвани без необходимите документи. 20 от птиците са настанени в зоопарка в Стара Загора, а останалите са в зоопарка в Ловеч. Вносът е извършен от търговец на животни, който вече е разследван за международен незаконен трафик на защитени видове. В момента тече разследване на случая от митническите власти и прокуратурата.

Зоопаркът в Стара Загора има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Един от най-важните им проекти – паркът за кафяви мечки, е в процес на изграждане чрез сътрудничеството и с посредничеството на МОСВ. Той ще бъде осъществен съвместно с холандската организация „Алертис“ – Фонд за опазване на природата и мечките.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *