448-256-koronavirus-kitaj

Делта вариантът набира скорост, до месец става доминантен у нас

COVID-19: Европа вече с над 50 млн. заразени

Делта вариантът набира скорост. В студиото на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова уточни, че делта вариантът води до два пъти повече хоспитализации.

Това е вариант, който се разпространява по-лесно и бързо, но трябва да имаме предвид няколко неща. Факт е, че според едно проучване се оказва, че вирусният товар в дихателните пътища е 1 000 пъти по-висок при зараза от делта инфекцията. Още преди болните да са осъзнали, че са болни, започват да предават вируса, изтъкна проф. Христова.

Два пъти и половина по-лесно (50-60% по-бързо) се предава делта вариантът и започва да измества другите варианти, предупреди тя. У нас все още не доминира делта вариантът, но се очаква да набере скорост, каза проф. Христова. Алфа вариантът е доминиращ, но до месец-месец и половина делта вариантът ще започне да доминира, подчерта тя.

Кунчев: До септември у нас ще има доминация на делта варианта на COVID

Кунчев: До септември у нас ще има доминация на делта варианта на COVID

60% обаче е по-заразен, уточни той

В момента вирусът се разпространява дифузно, а не клъстерно.

Към момента състоянието в страната е спокойно, ваксинираните и преболедувалите също трябва да бъдат спокойни. Тези, които не са ваксинирани или не са преболедували трябва да помислят за своето бъдеще дали искат да боледуват, или не, допълни проф. Христова.

Хремата, ако продължава повече от 1-2 дни и протича с температура, е повод за изследване, за да се изключи заболяването, но трябва да се вземат мерки, за да не се заразят околните, посъветва тя.

Хронично болните хора, с увреждания на сърдечно-съдовата система и редица други хронични заболявания остават рискови от заразяване с делта варианта на инфекцията.

Кантарджиев: Ваксинацията се бави, да натиснем газта

Кантарджиев: Ваксинацията се бави, да натиснем газта

Новите варианти на вируса не били опасни, защото ваксините им действат

България има достатъчно количество ваксини, така че на практика всички, които искат да се ваксинират, може и е добре го направят, призова проф. Ива Христова. Всеки трябва да осмисли от какво може да се предпази, когато се ваксинира, но това донякъде е личен акт.

„Ако бяхме ваксинирали всички хора в цялата планета, алфа вариантът нямаше да мине в друга мутация“, категорична бе проф. Христова.

Тя не знае колко ваксини могат да бъдат бракувани поради изтичане срока им на годност, но доколкото е запозната, няма да бъдат бракувани, а продадени или подарени на други държави.

========================

COVID-19: Европа вече с над 50 млн. заразени, повече от една четвърт от всички в света

Автор:

news.bg

Европа е първият регион в света, в който има повече от 50 млн. заразени с новия коронавирус (COVID-19), след като по-заразният Делта вариант предизвика рекордно увеличаване на новозаразените според изчисления на „Ройтерс“.

На всеки осем дни Европа регистрира по 1 млн. новозаразени, а от началото на пандемията броят на починалите, свързани с коронавируса, достигна близо 1,3 млн. души.

Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

Завръщане на Covid в Европа, държави влизат в оранжева и червена зона

ECDC препоръчва Европа да ускори кампаниите за ваксинация и да запълни възможно най-бързо пропуските в имунитета

Вариантът Делта е открит в близо сто държави и вече е доминиращ в световен мащаб. Световната здравна организация (СЗО) съобщи вчера, че броят на регистрираните заразени с COVID-19 в света е надхвърлил 190 млн. души, а този на починалите – 4 млн. души.

Статистиката на СЗО отчита само официално регистрираните заразени и починали, предоставяни от държавите. Прагът от 175 млн. заразени в света беше надхвърлен на 13 юни, което означава, че за последните 36 дни са се заразили над 15 млн. души.

Европа остава един от най-силно засегнатите региони в света и съобщава за 27% от заразените и 31% от починалите в световен мащаб.

На Европа ѝ отне 194 дни, за да премине от 25 млн. на 50 млн. заразени, докато първите 25 млн. заразени се случиха в рамките на 350 дни според изчисленията на „Ройтерс“.

Вече близо 6 млн. заразени и 150 хил. починали от COVID-19 в Русия

Вече близо 6 млн. заразени и 150 хил. починали от COVID-19 в Русия

Още 719 души са починали в Русия през последните 24 часа

Русия, най-засегнатата европейска страна, е на път да премине 6 млн. заразени.

Великобритания сложи край на продължили повече от година ограничения заради COVID-19 вчера, но така нареченият „Ден на свободата“ беше съсипан от нарастващия брой заразени и мрачни прогнози.

Ограничения за COVID-19 отново се прилагат в европейски страни след ръст на заразените.

Английският "Ден на свободата" се превърна в ден на масова самоизолация

Английският „Ден на свободата“ се превърна в ден на масова самоизолация

Икономически залог с Covid – ефективни ли са ваксините срещу смърт при отворена икономика и увеличение на случаи

Print Friendly

Автор: News.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *