Турски поток няма да бъде направен в срок и ако не се вземат извънредни мерки, е очевидно, че „Аркад“ имат проблеми.“ За това предупреди лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в централата на партията.

Той коментира и инспектирането на „Балкански поток, Турски поток, хъб „Балкан“ или който както иска, така да го нарече“ от страна на премиера с хеликоптер. Румен Петков смята, че над участъка не е минавано с хеликоптер, защото колчетата на трасето стояли от ноември месец миналата година.

Борисов иска да вижда в медиите "Балкански поток", а не само "Графа" и язовир "Студена"

Борисов иска да вижда в медиите „Балкански поток“, а не само „Графа“ и язовир „Студена“

Премиерът очаква строителството у нас да завърши до края на май

Според АБВ повече от 40 км от трасето на „Турски поток“ от общо 470 км, които трябва да се изградят на наша територия все още не е направено. А другото – „Севда Тв“ или там както се казва женицата, която ни разнася телефона и ни снима, докато летим или докато караме кола, негодуват от АБВ.

По думите на Петков първо трябва да се извършат заварки на тръбите и изпитание от лицензирана лаборатория за проверка на заварките. Практиката в световен мащаб показва, че никъде при извършване на проверката на заварките няма 100% гаранция. Третата стъпка е изолация на тръбите и тяхното полагане.

„Тези стъпки не се правят, тръбите се разхвърлят по трасета и много се надявам да не опаричим братята роми с тези действия, но дейности по проверка и заварки не е ясно да има“, каза още Петков.

Той напомни думите казани от премиера преди по-малко от седмица, че се правели от 5 км на ден на трасето „Турски поток“. Петков сметна, че това означава, че за един месец трябва да бъдат построени 150 км и той е готов да ги обиколи с колело, ако ги посочат къде са.

Проектът „Турски поток“ предвижда бъдат изградени две компресорни станции, но за тях никой не говорил. От АБВ са готови да обявят награда дъвка, ако някой намери немски собственик в компресорните станции. От партията искат някой да покаже двете тухли, положени за изграждането на компресорните станции за 400 млн. лв.

От АБВ алармираха и за смяната на концесионера на газовото хранилище в Галата. За това от партията са готови да внесат писмо до Министерство на енергетиката, с което алармират, че концесионерът на газовото хранилище в Галата е сменен още преди 5 месеца. Собственикът на компанията е промемнен и промяната не е отразена в регистрите на енергийното министерство.

Заместник-председателят на АБВ изтъкна, че от партията ще внесат запитване въз основа на Закона за достъп до публична информация до енергийното минситерство за това кой е отговорен промяната да не е отразена в регистъра на концесиите и да се напраи проверка дали новият собственик отговаря на изискванията да управлява такава концесия.

„Държавата трябва да знае кой управлява нейните обекти от национална сигурност“, отбеляза Ганчева, която се надява отговорните институции да отговорят в срок.

Тя изтъкна, че когато отговрните институции в страната се правят, че не съществуват проблемите, тогава ние плащаме цената. България от държава, транзитираща природен газ, през настоящата година страната ни нетранзитира природен газ за съседните държави, негодуват от АБВ.

От партията са се оказали прави, че цената на газта през Турски поток ще бъде по-ниска, което било голям провал, въпреки уверенията на правителството. 5% намаление идват от промяната на маршрута и „Булгаргаз“ катастрофира в преговорите като не успя да договори намаление като отстъпка от цената на газта, посочи Ганчева.

От АБВ искат „Булгаргаз“ да съобщят на хората дали са се провалили в преговорите за цената на газта. Ганчева предупреди, че умишлено цената на природен газ на вътрешния пазар се задържа висока.

Румен Петков подкрепи казаното от Ганчева и припомни, че от партията настояват за отстраняване на ръководството на „Булгаргаз“ повече от половин година. „Ако сега Борисов не острани Николай Павлов от ръководството на „Булгаргаз“, значи той е негов съучастник и на него приблежени на него фирми ще влязат на пазара“, смята лидерът на АБВ.

В заключение от партията заявиха, че ръководството на „Булгаргаз“ има престъпно поведение към българската икономика и бизнес, и ако премиерът Бойко Борисов продължава да го търпи, значи е негов съучаснтик.