Трябва да се научим да спестяваме и как да си харчим парите най-разумно, съветва финансовият анализатор Преслав Райков пред Би Ти Ви.

По думите му хубаво е, когато човек следпразнично види бюджета си, да осъзнае грешките, които прави, да не ги допуска за следващите празници или да започне да планува или да събира средства за лятната си почивка.

Райков посочи три фактора, поради които хората натоварват бюджета си по време на празниците. Те са по-ранните заплати за декември, както и коледните и новогодишните празници.

Хубаво е човек да си осигури финансови средства за месец-два, за да се чувства спокоен. В България допреди години първо харчихме и след това спестявахме. Хубаво е първо да спестим и след това да харчим, съветва финансовият анализатор.

„Трябва да заделяме малки суми, за да си осигурим малък буфер, когато се наложи отново да харчим за нуждите си, за празник или някой неочакван повод“, подчерта Райков.

Той определи като нерационално неплащането на сметките с аргумент, че трябва да се направи разчет на бюджета, защото сметките не могат да бъдат пропуснати като например да бъдат заменени с телефон. Хората могат да отложат във времето да купят нещо, което не е толкова базово за тях, но сметките трябва да бъдат платени.

Относно бързите кредити, финансовият анализатор посочи, че ръстът на бързите кредити е доста голям в последните години, но ако се използват разумно, може да свършат работа. Ако не се използват разумно, се влиза в порочен кръг и връщане на сумата е в много голям размер, предупреди той.