768x432ddfdw

Константин Бачийски: Кой в Народното събрание се страхува от истински работещи парламентарни комисии

 

KB_1 (4)Обсъждането на правилника за работа на Народното събрание показа кои партии приемат парламентарните комисии, като важна част от законодателния процес и парламентарния контрол и кои се отнасят към тях като към периферни структури – коментира Константин Бачийски, представител на групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в парламента.

Бургаският депутат препоръча на колегите си при приемането на правилника(който е със силата на закон) да се запознаят на чл. 80 от Конституцията.

Според този текст „Всички длъжностни лица и граждани са длъжни да се явяват при повикване на заседанията на комисиите в Народното събрание и да предоставят сведения и документи.

По време на дебатите Бачийски посочи, като сериозен недостатък в досегашната работа на парламентарните комисии това, че те канят на свои заседания по конкретни въпроси длъжностни лица от  държавни или общински администрации, но често същите не се явяват, не предоставят сведения и документи, като по този начин осуетяват работата на комисиите на Народното събрание. Същевременно на практика не носят никаква отговорност за отказа си от съдействие, а понякога разглежданите въпроси, касаят огромни части от българското общество.

„Особено актуален е този въпрос в парламентарната комисия по антикорупция, където съответните лица, много често не се явяват и бягат, като „дявол от тамян“, както и не предоставяха сведения и документи. Има случай на лица, които от няколко парламента не може да ги видим. Ситуацията беше буквално да чакаме „от умрял писмо“, а подобно безотговорно отношение води до омаловажаване на ролята на Народното събрание, като ключова институция в държавата – споделя депутатът.

Затова бургаският народен представител отправи официално предложение да се предвиди санкция за неявилите се длъжностни лица. Ако те са били поканени и призовани на заседание на съответните парламентарни комисии, но не са посочили основателна причина за отсъствието си, да бъдат глобени в размер до 2000 лева при първи случай, а при втори случай до 5000 лева.

Против предложението на Бачийски гласуваха народните представители от ГЕРБ, ДПС и ИТН.

„Не разбирам отказа на колегите да регламентираме тези санкции. Изявленията им, че няма световен пример, който да последваме, бяха абсолютно неверни. Подробно обследвахме подобни практики в над 20 юрисдикции по света където парламента налага такива санкции. Например в Германия, една от най-утвърдените демокрации в ЕС, при подобни случаи се налага санкция до 10 000 евро за онези граждани и представители на държавни институции, които са били поканени, но не са се явили на заседание на комисиите в Бундестага. Там дори предвиждат възможност за принудително довеждане, но ние не отиваме толкова далече, а предвиждаме само налагането на глоба –сподели Бачийски.

Според бургаския народен представител с отказа си да предвидят въвеждането на каквито и да е санкции за лицата, които демонстрират явно неуважение към работата на парламентарните комисии, депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН са изпратили сигнал към определени кръгове, че са недосегаеми в нарушенията и не подлежат на контрол дори от Народното събрание.

Константин Бачийски признава, че според личното му усещане някои от депутатите изглежда се страхуват, че с приемането на тези поправки парламентарната комисия по антикорупционна може наистина ефективно да заработи и затова по всички възможни начини се опитат да попречат на това.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *