768x432шижижижшижг

Какво трябва да знаем за автомобилните крушки и тяхната подмяна

Светлинният източник на автомобила може да се повреди по всяко време. Лампата трябва да бъде сменена незабавно, но когато купувате нова, не винаги е ясно кой да изберете от огромен асортимент в широк ценови диапазон. Често е трудно да се определи независимо какъв вид лампа е инсталирана в колата. Дори и да я извадите.

Нека видим какви модели автомобилни крушки има, според предназначението, както и някои практически съвети за избора и подмяната на лампи.

Лампи за автомобили

Класификация на автомобилните лампи по предназначение

Автомобилните лампи според тяхното предназначение могат да бъдат разделени на три групи: челно осветление, сигнални лампи и лампи за задно осветяване.

За шофиране през нощта са необходими крушки за фарове. Използват се в къси, дълги светлини и фарове за мъгла за безопасност на пътя. Тези лампи консумират най-много енергия в мрежата за автомобилно осветление и също така е най-вероятно да се повредят.

Сигналните лампи се използват за индикация на автомобила и неговите маневри на пътя. Монтират се в предни и задни габаритни светлини, мигачи, стопове, секции за дневни светлини във фаровете, задни фарове за мъгла и светлини за заден ход.

Необходими са осветителни лампи в интериорните плафониери или за осветяване на бутони и табло. Това са лампи с ниска мощност и дълъг живот – изгарят по-рядко.

Най-високи изисквания се поставят към фаровете.

Изберете тип лампа

Според вида на източника на светлина лампите са халогенни, ксенонови, с нажежаема жичка, LED.

Лампите с нажежаема жичка излъчват светлина чрез нагряване до 2000 °C на волфрамова жичка, която е поставена вътре в безвъздушна стъклена крушка. Срокът на експлоатация на такива лампи е около 400 часа.

Халогенните лампи работят като лампи с нажежаема жичка, но издържат три пъти по-дълго. Има разлики в дизайна – колбата съдържа смес от газове с йод и бром. По време на работа на лампата волфрамът се изпарява, утаява се по стените на лампата и смес от халогени реагира с волфрам и го връща към нишката, което увеличава живота на лампата. Нажежаемата жичка е изработена от специална сплав и се нагрява до температура от 2800 ° C, така че за крушката се използва топлоустойчиво кварцово стъкло.

Халогенните крушки издържат до 1500 часа.

Ксеноновите лампи се наричат ​​още газоразрядни лампи, защото излъчват светлина, когато електрическа дъга преминава през смес от инертен газ със специални добавки. Такива източници на светлина превъзхождат халогенните по яркост, белота, издръжливост и енергийна ефективност. Те представляват кварцова колба с малка сферична кухина, пълна с газова смес. Лампите консумират 35 вата вместо 55 вата халоген и излъчват три пъти повече светлина.

 

LED автолампите са алтернативен източник на светлина с подобрена производителност. Използват се за замяна на лампи с нажежаема жичка и халогенни лампи. Консумират по-малко енергия, светят по-ярко, загряват по-малко, издържат по-дълго.

Какво ще се случи, ако поставите различен тип лампа

Смяната на крушка с нажежаема жичка с LED крушка може да бъде трудна в превозни средства, които са оборудвани с функция за тестване на крушка. Светодиодът консумира малко ток, така че системата за управление на автомобила може да го възприеме като изгоряла лампа с нажежаема жичка. В най-добрия случай на панела на бордовия компютър ще се появи икона за грешка, в най-лошия случай лампата ще бъде изключена.

Системата за управление може да бъде заобиколена с помощта на специални трикове, които доближават нейните контролни параметри до обичайните. Няма да има грешка. Друга възможност е да добавите допълнителен източник на ток към веригата на лампата или да препрограмирате контролния блок.

Когато сменяте халогенни лампи с газоразрядни лампи, трябва да погледнете маркировките. Газоразрядните са оборудвани с по-голям източник на светлина и когато се монтира в фар за халоген, формата на лъча се нарушава. Това ще заслепи насрещните и преминаващите шофьори.

LED лампите за къси и дълги светлини са със специален дизайн, който включва охлаждащ радиатор и дистанционно управление. Поради тях понякога е невъзможно да се монтират лампи във фарове с ограничено пространство. Проблемът може да бъде решен, ако закупите увеличен капак на фара.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *