Gechev_13.05(1)

  Проф. Румен Гечев: БСП ще работи за мирен и проспериращ Европейски съюз

   

  „БСП прави всичко възможно за подобряване на икономическото равнище и стандарта на живот в нашия общ дом – Европейския съюз. Гордеем с това, че премиер от БСП подаде официалната молба за членство в ЕС и при премиер от БСП станахме членове. Подкрепяме всички европейски инициативи и политики, които са от полза на България.” Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на бТВ.

   

  Той обясни, че позицията на БСП за еврозоната е, че България трябва да стане член, но когато страната ни не е на последно място по икономически показатели, а се доближи да средните.

   

  „Какви са фактите – според Евростат, не според пропагандата – икономическият растеж на еврозоната в последните 10 години е по-нисък, отколкото икономическия растеж на страни членки на ЕС, но не на еврозоната – Дания и Швеция. Те вече са отхвърлили с референдум да приемат еврото, а държави като Полша, Чехия и Унгария дори не обсъждат този въпрос”, посочи проф. Гечев.

   

  Според него България е най-лошият пример за отваряне на ножицата между бедни и богати, въпреки европейското финансиране, тъй като е уникална за ЕС със своя плосък данък.

   

  „В другите страни, където отиват европейските пари, има прогресивно данъчно облагане и е безспорно в световната икономическа теория, че прогресивното данъчно облагане смекчава разслояването между бедни и богати. Но тежко и горко на държава, която разчита единствено на европейско финансиране. Докато не мобилизираме вътрешните инвестиционни способности на България и не повишим ефективността на европейските пари, ние няма да успеем да догоним дори и Румъния”, обясни социалистът.

   

  „БСП иска нашият общ европейски дом, който в момента губи позиции – нулев икономически растеж, след Южна Корея, Китай и САЩ е по роботика и изкуствен интелект, да е силен. Ние сме за нов икономически модел и работим с нашите европейски партньори за това. Имаме ясна концепция, имаме експертиза, ще я защитаваме и ще убеждаваме нашите колеги в правотата на нашите позиции”, каза още проф. Гечев.

   

  И заключи: „Европейският съюз е изправен пред изключителни предизвикателства в променящия се свят. Ние искаме ЕС да бъде мирен, защото без решаването на въпроса за мира и войната, нито един друг въпрос няма да бъде решен. Ще работим активно за нов икономически модел и промяна в енергетиката, тъй като икономиката на Европа е в капан, изправена пред огромни загуби от санкциите срещу Русия. Ще работим за мирна и просперираща Европа”.

   

   

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *