250px-Rita_Levi_Montalcini

22 април: Родена РИТА ЛЕВИ-МОНТАЛЧИНИ (1909–2012)

 

РОМУЛ, РЕМ, РИМ И РИТА

 

От името на Българското дружество по клетъчна биология,

 

g_chaldykov

 

д-р Георги Н. Чалдъков, председател  

 

 

 

Някои хора са толкова много известни, че са достатъчни само инициалите им, за да ги разпознаем:

L – Carl Linnaeus

N – Napoleon Bonaparte

FDR – Franklin Delano Roosevelt

TS Eliot – Thomas Stearn Eliot

DJT – Donald John Trump

GE Moore – George Edward Moore

RLM – Rita Levi-Montalcini

И разбира се:

     4R – Romulus, Remus, Romа и Rita

Футболисти, шоумени и политици са по-известни в България, отколкото учени, поети и художници. Малко българи знаят за Михаил Давидов, Станислав Янев, Крикор Дикранян, Христо Фотев, Георги Баев, Стоян Цанев. В Италия професор Рита Леви-Монталчини е по-известна от  наистина големия футболист и човек Франческо Тоти. Това е ролята на хубавите модели (role model), които да следваш – в България те не се популяризират нито в медиите, нито в училищата и университетите.

AD 2023: Рим е основан преди 2 776 години, Рита Леви-Монталчини е родена преди 114 години. Легендата разказва, че Рим е създаден на 21 април 753 г. пр. Хр. от Ромул и неговия брат Рем. Рита е родена на 22 април 1909 г. в Торино, край италианските Алпи, в “краката на планината” (Piedmonte). И се изкачи на връх “Нобел” в Стокхолм на 10 декември 1986 г. да получи Нобеловата награда за медицина.

Според римската митология, Ромул и Рем  са близнаци, отгледани от вълчица. Ромул очертава територията на Вечния град (citta eterna) около хълма Campidoglio. Той е първият цар на Рим, създал е армията и Сената на града. През 2001 г. Рита Леви-Монталчини е избрана за доживотен сенатор (senatore a vita) от Президента на Италия Карло Чампи.

Леви-Монталчини е първият учен в света, създала концепцията за клетъчните растежни фактори – протеини, които стимулират растежа на различни групи от клетки. През 1951 г. във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, САЩ, Тя открива растежен фактор за нерви (nerve growth factor – NGF). По-късно, в книгата „The saga of the nerve growth factor”, Леви-Монталчини описа какво е да предскажеш непредсказуемото: от тумор на мишки, присаден на кокоши ембриони, през змийска отрова и слюнни жлези на мишки да откриеш биомолекула, която стимулират растежа на нервни клетки, е блестящ пример за евристика. През 1986 г., 35 години след откриването на NGF, Рита Леви-Монталчини получи Нобелова награда за медицина заедно с нейния сътрудник – биохимика Стенли Коен.

През 1960-те години Леви-Монталчини основава Института по клетъчна биология и невробиология в Рим, който ръководи до 2009 г. (От 1998 г. ГНЧ e гост-учен в този институт.) Със своите 103 години живот (1909-2012) и огромен опит и ерудиция на учен, учител и сенатор, Тя допринася изключително много за научния и обществен живот на Италия и света. Рита Леви-Монталчини изгради научноизследователски мост между два века, по който вървят поколения учени от цял свят (1).

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *