147603854227642

Румен Петков: Имахме най-добрата кандидат-президентска двойка

Румен Петков:  Имахме най-добрата кандидат-президентска двойка, но мажоритарният елемент отсъстваше от тези избори

Имахме най-добрата кандидат-президентска двойка и най-добрата програма, но мажоритарният елемент отсъстваше от тези избори. На практика вотът за тези, които отиват на балотаж, бе изцяло партиен. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, който припомни, че именно АБВ първа стартира серия от дебати за функциите и задачите на президентската институция. „По време на кампанията най –силно безспорно беше представянето на господин Калфин и проф. Халачев.

Считаме, че направихме най-доброто, най-силното предложение за кандидат-президентска двойка пред българските граждани. По една или друга причина обаче, тя не получи мащабна подкрепа. Едно от обясненията за този резултат е непрестанните  внушения за безалтернативност, внушенията, че търсената промяна може да бъде реализирана само чрез един от кандидатите.

Също така фаворизирането на две от кандидат-президентски двойки, които отидоха и на балотажа. Това фаворизиране – ежедневно, масирано, и чрез социолози, и чрез отделни медии, доведе и до този резултат. Социалният, ляво мислещият избирател видя алтернативата там. Съгласен съм с твърдението, че в част от кампанията имаше и креслив елемент. На този фон ние направихме интелигентна, стегната и съдържателна кампания, но това явно не беше оценено. Ние заложихме на мажоритарния елемент, защото не е откритие, че господин Калфин бе най-подготвеният и най-силният кандидат за президент.

Това го отчетоха дори и не съвсем добронамерените към него и проф. Халачев анализатори. Но като че ли  партийният вот на тези избори надделя. Всъщност, мажоритарният елемент в кампанията беше сведен до минимум, да не кажа до нула. Бягството на някои от претендентите от дебат всъщност само затвърди впечатлението, че се разчита само на гръбнака на партиите, които са ги издигнали“, посочи той.

Според Петков членовете и симпатизантите на  ПП АБВ ще определят как политическата сила да процедира на балотажа. По думите му в редиците на партията тече вътрешно допитване, чиито резултати ще станат известни  до броени часове.

=====================================================

 

Проф. Любомир Халачев: Калфин продължава да е най-добре подготвеният  за президент на  България

Очаквахме  много по-добър резултат. Калфин бе и продължава да бъде най-добре подготвеният  за президент на  България. Това заяви в ефира на „България Он Ер“ дни след първия тур на вота за държавен глава кандидатът за вицепрезидент на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ проф. Любомир Халачев. „Естествено е да сме разочаровани от резултата. Тепърва ще трябва да направим анализ. Необходимо е той да бъде много дълбок.  Първо, разочарованието дойде от там, че имахме надежда за доста по-висок успех.

Първото условие за този успех, на който се надявахме беше това, че Ивайло Калфин бе най-добре подготвеният за поста на държавен глава на България. Той има всички необходими качества за това.  Най-добър дипломат, с най-добър опит в администрацията, от което има особена нужда  България в момента“, посочи той. По думите на проф. Халачев тепърва ще се търси отговор защо мажоритарният елемент не сработи на тези избори за сметка на вота, дошъл от мобилизацията на партийните ядра.

Проф. Халачев определи кампанията като интересна, но с елемент на нелогичност и белязана ярко от показното бягство от дебат на двама от основните претенденти. „Имаше много нелогични неща в тази кампания и въпросът е в това защо не успя да се състои спортсменски дебат. Друг от  детайлите, който лично на нас не ни харесва, е, че ние с Ивайло Калфин и цялата коалиция, се явихме, за да играем и да създадем интересна игра на терена – да има много дискусии, да има разговори, за да се изясни това, което бихме искали да покажем на нашия избирател.

В същото време много от останалите  кандидати се явиха с една единствена цел, образно казано, просто  „да вкарат гол“. По време на цялата кампания бяхме в играта, но видяхме, че половината от силите на другите, сред които и по-големите организации, бяха насочени  да плашат по един или друг начин българския народ“.

В заключение проф. Любомир Халачев отбеляза, че решението как АБВ ще процедира на балотажа предстои да бъде взето в четвъртък, когато се очаква да приключи вътрешното допитване в политическата сила по въпроса.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *