В една такава тежка ситуация ни се дава възможност да бъдем обединени, с общи усилия да търсим балансираните решения. Това заяви пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

В тази ситуация е трудно да се намери балансът и да се удовлетворят интересите на всеки, особено в нашия сектор.

Никой не е виновен, че сме в такава ситуация, добави Ангелкова. На първо място обаче е здравето на хората.

Туроператорите искат по-дълъг срок за връщане на пари

До 13 юни няма да има възможност да се възстановяват суми, които са предплатени предварително с оглед на нереализирани почивки. Апелирам всички потребители да приемат възможността да се издава ваучер до 24 месеца, който да отговаря изцяло на това, което са си платили, каза Ангелкова.

„На потребителите трябва да бъде гарантирано, че ако през тези 24 месеца туроператорът изпадне в неплатежоспособност, той да има възможност да претендира сумата да му бъде възстановена“, поясни още тя.Проучванията към момента сочат, че повечето компании в сектора очакват загуби между 50 и 100%. Повечето от тях предвиждат да съкратят персонала или да го изпратят в неплатен или платен годишен отпуск.

Забраняват почивки и екскурзии у нас и в чужбина

„Първо се предлага платен отпуск, след това неплатен, а накрая се минава към вариант съкращения. Само до 10% за момента не предвиждат съкращаване на персонала“, поясни Ангелкова.

Чака се информация от Европейската комисия дали ще бъде одобрена по оперативна програма възможността за подпомагане до 50 000 лева на микро, малки и средни предприятия при определени условия, за да се окаже допълнителна помощ на сектора.

Министерството на туризма предвижда и кризисна рекламна стратегия, но основно се разчита на българските туристи. Затова и се обмисля само за тях това лято шезлонгите и чадърите на плажа да са безплатни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg