7ecbcd1cd38eb2570feca3c26506b629

Мариана Тодорова: АБВ няма да подкрепи тегленето на нов външен заем

Необходим ни е консенсус по нов бюджет от следващото мнозинство.

 

АБВ няма да подкрепи тегленето на нов външен заем. След като това правителство е в оставка и няма да носи отговорност, би следвало да се търси консенсус и съгласие по нов бюджет от следващото мнозинство.  Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят  и говорител на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. „Ще бъдем в хипотеза на това да имаме две служебни правителства, които са назначени от двама различни президенти. Те ще разполагат със средствата от този бюджет и биха могли неправомерно да използват част от тях. За това препоръчваме да се следва принципа на 1/12 на изразходване на средствата от миналата година и да се започне на чисто от новия кабинет, който да изработи следващия бюджет. Безпокои ни, че дебатите по този бюджет могат да станат част от следващата предизборна кампания и терен за популизъм. АБВ ще настоява този бюджет да бъде подчинен на политическия календар и на перспективата за близки избори. Ще подкрепим вече заложени мерки като увеличаване на учителските заплати, на минималната работна заплата и на средствата за здравеопазване. Няма да подкрепим  предложения нов заем от 1,2 млрд.“, заяви тя.

„АБВ ще предложи един допълнителен разход, който има значим ефект върху демографската политика и е критично важен за обществото. Става въпрос за гарантиран безплатен достъп до детски градини и ясли за деца на две годишна възраст нагоре, за всяко българско дете. Считаме, че така ще подпомогнем работещите родители и това е също така и една ефективна мярка, насочена срещу ранното отпадане от училище“, заяви още Тодорова.

Според нея проучвания, извършени от общините в България и социалното министерство показват ясно, че подобна мярка може да бъде въведена и чрез увеличаване на целевите субсидии от местното самоуправление.  „Истината е, че тази мярка ще струва около 500 милиона лева, но ние не настояваме това да бъде всеобхватна политика за цялата държава, която да бъде въведена веднага и навсякъде. Предлагаме това да става поетапно в различни общини на страната“, посочи тя.

„Ще настояваме и за преразглеждане на стандартите за социални услуги. Особено в частта им, която отива за разплащане на специалистите в тези услуги“, заяви още говорителят на ПГ АБВ. „С увеличаването на минималната работна заплата сме поставени пред риска социалните услуги да бъдат оставени без квалифицирана работна ръка, тъй като стандартите не позволяват нейното заплащане. Ще предложим също добрата инициатива на МТСП да изплаща половината от доходите на родители, които преди навършването на една година на детето се връщат на работа, да се приложи цялостно и да се изплаща пълния размер на дохода. Това няма да натовари публичните финанси, тъй като родителите, които се връщат по-рано на работа ще допринасят за повече осигуровки чрез данъците си“.

В заключение Мариана Тодорова призова министъра на финансите, в знак на приемственост, да представи официален отчет по следните параметри: „Къде бяха насочени капиталовите разходи през настоящата година и какви точно са разчетите за следващата? Как се управляват, насочват и пренасочват излишъците от фискалния резерв, средствата от „Сребърния фонд“ и резерва на НЗОК? Къде отидоха парите от 16-милиардния дълг, както и колко струват на данъкоплатците компенсациите по загубите от фалита на КТБ?“

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *