2

Коронавирусът – трагичен срив по Черноморието

Коронавирусът - трагичен срив по Черноморието
Източник: Thinkstock/Guliver
 

„Имаме нужда от поне 100 чартърни полета на ден”, коментира пред АФП Пламен Копчев, ръководител на асоциацията на собствениците на хотели в най-големия черноморски курорт на България – Слънчев бряг.

Проблемът е, че само част от тези полети са пристигнали, а това бедствие за курорт, който „е направен за масов туризъм”.

България е най-бедната страна в Европейския съюз и ще понесе тежък удар от срива в туристическия сектор, който представлява 12% от БВП.

Протест в Несебър, хората не искат хотел за ковид-19

Британските туристи, които обикновено лежат върху финия златист пясък, никъде не се виждат, докато случайните чешки, полски или румънски семейства се разполагат нашироко и се наслаждават на хотелски басейн само за тях.

Редове и редове от шезлонги и чадъри лежат празни, докато продавачите на надуваеми фламинго и други плажни принадлежности скучаят безделно.

„Оборотът ни е спаднал с 90 процента спрямо миналата година. Просто няма чужденци, а българските посетители са малко”, казва управител на плажен бар.

Българското правителство се опитва да се справи с кризата, като започна кампания за насърчаване на българите да почиват у дома.

Търсят хотел за настаняване на туристи под карантина в „Слънчев бряг“

В допълнение, министерството на туризма реши да субсидира чартърни полети и да разреши почивки за туристите с отрицателен PCR тест за вируса от няколко страни извън ЕС като Израел и Кувейт.

Но тези усилия изглежда са до голяма степен напразни. Статистиката от летището в Бургас, което обслужва Слънчев бряг, показва 98% спад на чартърните полети през юни, последван от 87% през юли, като досега са пристигнали по-малко от 400 от очакваните 2800 самолета.

Сривът е безпрецедентен и „трагичен”, отчита Копчев и добавя: „Никой от нас никога не е предполагал, че нещо подобно може да ни сполети”.

Той споделя, че от над 150 хотела в Слънчев бряг повече от половината не са отворили и много от тези, които работят ще затворят рано през сезона.

„Масовият туризъм, какъвто го познавахме, вероятно няма да изчезне, но ще премине през години на турубуленция”, прогнозира Копчев, позовавайки се на оценка на германски туроператор, че броя на посетителите в Слънчев бряг вероятно ще се върне до нивата от преди пандемията от коронавируса, чак през 2022 г.

Миналата година 9,3 милиона чуждестранни туристи посетиха България и очакванията бяха за увеличение през тази година.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *