5637

6 август-117 години от героизма на Преображенци

 

В ранните часове на 6 август 1903 г. по всички високи върхове на Странджа планина горят огньове и възвестяват началото на Преображенското въстание – там по върховете са водачите на въстанието: Лазар Маджаров, Михаил Греджиков и Стамат Икономов заедно с войводите на смъртните дружини и четниците.                     

Павел ПАВЛОВ                                                                                                                                                  

На 6 август по нов стил ( 19 август по стар стил ) се навършват 117 години от Преображенското въстание. На 28 юни 1903 г. в местността Петрова нива край с. Стоилово,  Малкотърновско е  насрочен конгресът на Преображенци, който трае 4 дни и взема следните решения:

1. Избира главно боево тяло, което да ръководи въстанието в състав: Михаил Герджиков – главнокомандващ и членове: капитан  Стамат Икономов и Лазар Маджаров.                                                                                                                                                                                   2. Главното боево тяло ( ГБТ ) да определи деня на въстанието – 6 август, Преображение Господно.

3. Избира за главен воевода на всички чети Георги Кондолов ( дядо Жельо ).                                                                                                                                                                                                                                      4. Разпределя районите на четите и определя техните воеводи и подвоеводи.

Знак за началото на въстанието е запалването на огньове по високи върхове и баири на Странджа. Рано сутринта на 6 август ( 19 август ) 1903 г.на Преображение  Господно по всички баири на Странджа горят огньове и възвестяват началото на Преображенското въстание.Преди това на 20 юли ( 2 август по стар стил  ) на Илинден, в Македония избухва Илинденското въстание. Така двете въстания се водят под едно име в българската история: Илинденско-Преображенско въстание.

688e925fdc016f1bd0d943efa3b2f9aeСамо за два дни омразният тиранин е прогонен от Странджа планина и народът ликува и празнува своята свобода. Цели 20 дни на радост, емоции, трепети и надежда за Преображенци да бъдат свободни и щастливи. Турското правителство не предприема никакви действия срещу въстаниците през тези дни. Цари измамно спокойствие сред въстаниците и народа. ГБТ не казва на въстаниците какво да направят за самоотбрана.                                                                                                                                                        Организаторите много добре знаят, че нямат никакъв шанс срещу редовната турска армия, която е добре обучена  въоръжена с модерно оръжие и топове. Но не казват нищо на смъртните дружинки и хората – оставят ги да се радват и празнуват победата над поробителя. И така Странджанската комуна просъществува 20 дни. На 25 август Шукри паша с 40000 армия, Садък паша с 30000 армия-башибозук-цигани и манавя и Исмаил паша с 30000 арнаути атакуват позициите на въстаниците и ги разбиват.

Въпреки, че всички се бият до последната капка кръв и показват завиден героизъм, заплащайки с живота си, няма как да усроят на превъзхождащия ги противник, който използва и топове. Смъртните дружини защитават селата си до края на силите си и водят сражения до последно, но са разбити. Идва краят на Преображенци.                                                                                                                                                            Башибозук, цигани, манавя и арнаути влизат в селата на Странджа. Грабят, изнасилват, отвличат, убиват и палят всичко, което им се изпречи. Накъдето и да погледне човек се виждат трупове на мъже, жени, старци и невръстни пеленачета и деца, съсечени от турския ятаган. Жени и девойки пищят и плачат, изнасилени и разкъсани от турските пълчища. Каква трагедия, каква гибел и покъртителна картина в селата на Странджа!                                                                                                                                             Запалени са 66 села, горят 2700 къщи. Общо за Илинденско-Преображенското въстани е са опожарени 201 села; 12440 са изпепелените къщи; 4694 са изклани и живи изгорени – мъже, жени, старци и деца от мирното население; 3122 жени и моми са изнасилени; 176 са пленени и отвлечени; 70835 души са останали без дом; близо 1000 въстаници са убити. Такава е в цифри трагедията от Илинденско – Преображенското въстание.

След този погром 20000 души потеглят от Странджа към свободна България. В горите на различни места се събират по няколко хиляди души  – многобройни кервани от хора и добитък, охранявани от въстаниците вървят към границата. Отиват към неизвестното – тъжни, уплашени, умислени. Вървят през гори и долини, взели само по някоя дрешка за децата и бохча с храна за ден-два. Идват в България с надеждата, че тя ще ги приюти подобаващо топло и радушно и ще стопли сърцата им.

Но нека видим дали е така и какво пише нашата и чужтата преса за това време. Струпаха се бежанци в Бургас, Айтос, Карнобат и в много села. Търсеха утеха и опора от всеки, подал им ръка. Настаняваха се без претенции, където им посочат в порутените и изоставени къщи, кошари и навеси. Сами си правеха колиби от пръти, измазваха ги с кал отвън и вътре и веднага се настаняваха там. Много от майките водеха по 5-6, дори 10 деца. Имаше и  пеленачета, останали сираци, без бащи, убити от турците, пише българската преса.

 В България пристигат кореспонденти от чужбина. В английския в.  “Дейли график“ полковник Маси пише: “ Останали са само дрехите им по гърба и то дрипави, изцяло скъсани. Две трети са жени, а има и рояци от бебета и малки деца. Всички те плачат и казват, че мъжете им са избити, а щерките им са изнасилени и отвлечени. Мнозина от тях са болни ивсички с отчаяни“. Външните кореспонденти са потресени от жестокостта на турската армия. Чутото от бежанците ги разплаква и те зоват Европа за помощ, която не закъснява.

 Българското правителство почти нищо не прави за тракийските бежанци. Хора, свързани с делото като Георги Минчев ( Мрачний ) и др. неуморно и денонощно търсят начин да устроят бежанците, но не и държавата майка. България и до ден днешен остава мащеха за бежанците от Тракия,  къщи, земи, гори и добитък, спасявайки живота си, бягайки от турския ятаган. Нека бъде добра както намери земи и пари за Добруджанските българи, дошли от Румъния и за Македонските българи, дошли от Македония през 20-те години на миналия век, а и за всички пострадали от комунизма, на които даде  през 1990-1995 г. по 50000 лв. Време е да даде и на Тракийци,  а не да се оправдават с Турция, че тя ще заплати само на тези, които имат нотариални документи ( оказа се, че те са само 10% от всички тракийци, дошли в България ).

Измина повече от век, господа управници! До кога ще чакат тракийци?  117 години изминаха от подвига на Преображенци. Хиляди хора-герои измряха в името на България – за нейната цялост и просперитет.                                                                                                                Нека на Преображение Господно отдадем почит и признание на героите от Преображенското въстание. Ние, Вашите наследници няма да Ви забравим! На този ден винаги ще свеждаме глава пред Вашия подвиг и ще запяваме любимите Ви песни „Българе глава вдигнали“ и химна на Странджа „Ясен месец веч изгрява“.      _________________________________________________________________________

*   9 -3 (1) Павел Павлов е потомък от странджаския край, живеещ в Несебър.Той е от тези, който пише за Преображенското въстание в Лозенградско и Одринско.Това е най-голямото и най-мащабното въстание заедно с Илинденското в историята на българския народ.Техният пример на саможертва за българското ще остане като неугасващ  спомен и ще се предава от поколение на поколение.                                                                                                                                                   

В ранните часове на 6 август 1903 г. по всички високи върхове на Странджа планина горят огньове и възвестяват началото на Преображенското въстание – там по върховете са водачите на въстанието: Лазар Маджаров, Михаил Греджиков и Стамат Икономов заедно с войводите на смъртните дружини и четниците.                                                                                                          

                                                                                                                                      Максим МОМЧИЛОВ

         Българе  глава  вдигнали

Българе  глава вдигнали,

българе  е комикькъето,

българе и комикькъето,

с царя бой да се бият..

 

С царя бой да се бият,

царство да му превземат,

царството да му превземат,

царството и столнината.

 

Бре де ги чули разбрали,

пустите гърци проклети,

пустите гърци проклети,

тия  мазмана * писаха.

 

Тия мазмана писаха,

та я на царя пратиха,

та я на царя пратиха,

на царят на цар Мурата.

 

Царю, ем чул ле си,

царю еми разбрали,

какво е чудо станало,

българе глава вдигнали.

 

Българе глава вдигнали,

българе и комикькъето,

българе и комикькъето,

с тебе бой да се бият.

 

Със тебе бой да се бият,

със тебе доуш да се правят,

със тебе доуш * да се правят,

царството да ти превземат.

 

Царството да ти превземат,

царството и столнината,

царството и столнината,

царят ми нищо не рече.

 

Царят им  нищо не рече,

в Стамбол телеал * повика,

в Стамбол телеал повика,

сбирайте се вий манаве.

 

Сбирайте си вий манаве,

 и голи  боси цигани,

българе глава вдигнали,

българе и комикькъето.

___________________________________________________________________________* мазмана – писмо, доуш,зулум – злина, телеал – глашатай

„ Българе глава вдигнали” е записана за първи път и изпята от големия странджански певец Сава поп Савов.Това е любимата песен на преображенци по време на въстанието.През 1904 г. войводата Яни Попов написва и изпълнява песента „Ясен месец веч изгрява” , която става химна на тракийските българи от Странджа.Химнът се пееше от Сава поп Савов на всеки събор на Петрова нива.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *