Стоян Черников

Константин Проданов: Щом държавата разполага с милиарди за саниране, значи можем да си върнем и дяловете от ЧЕЗ

 

Щом държавата разполага с милиарди за саниране, значи можем да си върнем и дяловете от ЧЕЗ. Видно е, че средства има, но те се харчат по безобразен начин. Това заяви в ефира на БТВ лидерът на АБВ Константин Проданов. По думите му примерите за недалновидна държавна финансова и инвестиционна политикаса много. Един от тях е идеята за замяна на таксуващите апарати в столичния градски транспорт, чието изпълнение ще струва на бюджета на София нереално огромната сума от 88 млн лева. „Ние си купихме, например,и ядрен реактор, който скоро ще стане музеен експонат, но в програмата на правителството няма и една дума за развитие на ядрената енергетика.

В момента пред нас е ситуацията с изтеглянето на ЧЕЗ от България. Това е един удобен момент държавата да се замисли дали да не се върне като собственик в ЕРП-тата. Много по-малко пари ще са необходими за това, отколкото например милиарда, който беше даден до момента за саниране. И мисля, че хората в цяла Западна България ще оценят едно такова решение“. По думите му стойността на дяловете на двете дружества на ЧЕЗ у нас е малко над триста милиона лева, което отговаря на финансовите възможности на страната ни да ги закупи, при наличие на воля за това.

Проданов бе призован за коментар и по предложенията на правителството за осигуряване на допълнителни средства в редица социални сфери и сектори. „На приказки всички са силни, искам обаче да видя и дела. Всъщност радвам се, защото макар нашият, няма да крия, неудоволетворителен резултат на изборите, явно сме спечелили битката за умовете на хората. След като финансовият министър Горанов, с който рядко сме били на едно мнение, днес например изказа нашата теза, че умишленото задържане на доходите ниски, е една от причините за демографската криза, и че работодателите трябва да направят нещо в тази посока. Трябва да се работи в посока за увеличаване на доходите.

Нашият голям проблем е, че ние имаме икономика, която не произвежда нищо стойностно. Това може да се промени с инвестиции,но такива липсват, държавата също не го прави“, посочи той. Според него управляващите трябва не просто да намаляват административната тежест за бизнеса, но и да създават условия той да желае да се развива у нас, особено в по-отдалечените и изостанали региони. „Ако продължаваме да подмамваме инвеститорите само с евтина работна ръка, те просто ще спрат да идват. Защото нископлатените работници няма да могат да им свършат работа. За производителите е необходимо да се създадат конкурентоспособни  предимства, каквито те не могат да получат другаде.“

Във връзка с темата лидерът на АБВ даде пример и с поредния провал на българската политика, по отношение на най-сериозните световни инвестиционни намерения. Това е отсъствието на страната ни от международния форумв Китай, на който бе обсъдена възможността за създаване на трансконтинентален транспортен коридор, определен като  „Нов път на коприната“. „На този форум на много високо ниво, който приключи преди два дни в Китай, имаше представители на над 30 държави. Това е, може би, геостратегическият проект на десетилетието, да не кажем на столетието. Той ще ни заобиколи. Ние блеснахме с отсъствието си. Там трябваше да отиде премиер, това е безспорно“.

В заключение Константин Проданов взе отношение и по внесените предложения за мажоритарен вот. „Ние не подкрепяме мажоритарната система във вида, в който тя се предлага в момента, с пълно мнозинство и в два тура. Тя има редица проблеми. На първо място такава няма никъде в Европа. Има я в Африка, в някои бивши Съветски републики. Тезата, която ние защитаваме е, че ни трябва смесена система с мажоритарен елемент 50 на 50, от немски тип, където гласуваш и за партии, и за личности“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *