Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) като национално представена организация категорично се обявява за запазване на диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения в размер на 9 на сто. Мнението си Асоциацията публикува по повод исканите промени, обявени от министъра на финансите Росица Велкова.

„Не може в навечерието на изборите да се използва управленското безвремие и отказ от поемане на отговорност, за да се играят игри с бъдещето на цял един сектор„, подчертават от Изпълнителното бюро на национално представената организация.

Държавата ще търси допълнителни приходи от 6 млрд. лева, за да остане платежоспособна

Държавата ще търси допълнителни приходи от 6 млрд. лева, за да остане платежоспособна

Всякакви приказки за промяна на фиксирания курс на лева са призив за грабеж

Мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от ЕС. В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто, припомнят от БХРА.

Намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не на последно място с мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката, изтъкват от Асоциацията.

Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор, заявиха от БХРА.