768x432к56464кщ

Хотелиери и ресторантьори излизат на национален протест на 29-и януари

Хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес излизат на национален протест на 29-и януари пред Народното събрание. Основните искания са за намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта, съобщиха от областната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.

Исканията на хотелиерите и ресторантьорите, включително и за отлагане действието на Наредба Н-18 за касовите апарати, докато не бъдат изчистени спорните моменти, вече са внесени в Народното събрание и Министерския съвет, поясни Петър Стефанов от БХРА.

Към исканията на бранша, приети в началото на седмицата във Велико Търново, се присъединяват и други организации, свързани с туризма и търговията.

„Протестът по обяд на 29 януари пред парламента е само с икономически искания и не е свързан с гласуването на вота на недоверие към правителството“, подчерта Стефанов.

Над 100 заведения от Великотърновска област още утре ще поставят на обектите си табели с надпис „Протест“, а служителите ще работят с жълти жилетки, докато не започнат преговори по същество с държавните институции за решаване на проблемите в бранша.

Междувременно, в Кърджали собственици на заведения вече започнаха със символичните протести. Те закачиха пред обектите жълти жилетки. Акцията започна от най-големия квартал – „Възрожденци“. При 20 процента ДДС оцеляваме на ръба, оплака се Данаил Дялков, собственик на пицария:

„Протестираме символично до 29-и. Тогава има организиран протест пред парламента от всички колеги от бранша от цялата страна. Със сигурност ще се съберем доста хора. Положението е такова, че ако не излезем, много от нас ще фалират.“

Собствениците на заведения са недоволни и от изискването за въвеждане на нов софтуер в обектите от първи февруари.  В Кърджали това е направено само в три заведения.

Собственици на хотели и на заведения от Кюстендил и работещи в бранша ще решат днес дали да участват в протестите. От 25-и до 28-и януари персоналът на повечето заведения в града ще бъде с жълти тениски в знак на недоволство. Засега в съвета и сдружението по туризъм, както го обявяват работещите в хотелите и заведенията в града, членуват около 30 собственици а такива обекти, перспективата е да станат още толкова до месец-два. Ангелина Влашка от ръководството на съвета за недоволоствата на колегите и и защо започват протести:

„Заради проблеми като процентът бакшиши за сервитьорите. Също така категоризацията на топли точки, вендинг машини. Конкретно искаме да се работи и дебатира с Министерски съвет е отлагането на Наредба №18 и намаляване на ставката на ДДС за заведенията. До момента, по някакъв начин, успявахме да се справим и да поемаме такава данъчна ставка. Но с влизането в сила на Наредба №18 изпадаме в невъзможност да плащаме такова ДДС.“

Print Friendly

Автор: БНР


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *