Още по темата

  • Турция прегрява и това може да е проблем за Ердоган
    04.04.2018

Туристическият сектор в Турция обмисля премахването на системата All Inclusive, съобщи „Хюриет“, позовавайки се на Асоциацията на търговците и занаятчиите.

Въпреки че броят на туристите е надвишил нивото от 2014 г., приходите не се увеличават и дори намаляват, заявяват от бранша.

Турският министър на туризма и културата Мехмед Ерсой също вярва, че нещо трябва да се промени и че страната трябва да се стреми към повече пари от туристите.

В момента, според хотелиерите, средният доход от един човек е 76 евро на ден.

Защо се случва това?

Последните седмици Турция е засегната от рязка обезценка на лирата – около 40% от началото на годината.

САЩ заплашиха Турция и… рязка атака срещу лирата

В момента, заради августовските ваканции на западноевропейци и деветдневната ваканция за Курбан байрам, егейските и средиземноморските курорти в Турция са препълнени.

Появиха се информации за рязко поскъпване на храни и напитки в някои от тях. Според информации в медиите в Бодрум малка бутилка вода се продава в кафенетата край плажовете за 10-15 турски лири (1,60-2,50 долара), а лахмаджунът – за 70 лири (11,6 долара).

Анталия

Анталия Източник: Thinkstock/Guliver

Такива неща убиват бъдещето на туризма. Отсега нататък няма да позволяваме това повече да се случи, каза вчера Ерсой пред Анадолската агенция.

За кратко турският туризъм се оказа в безизходица заради нежелани инциденти и увеличение на цените, но тези дни ще останат в миналото, посочи министърът на туризма.

Броят на чуждестранните туристи ще продължи да се увеличава следващите сезони, но целта на министерството на културата и туризма е не толкова увеличаване на броя на туристите, а увеличаване на приходите в туризма, изтъкна министърът.

Ще ни засегне ли и нас?

Турция прогнозира 36 милиона туристи през 2018 г.

Повечето от тях идват от Русия – 4,5 милиона за миналата година, след това германци – 3,5 милиона.

През миналата година 1 млн. 850 хиляди българи са посетили Турция. Това е увеличение от 10% в сравнение с 2016 г. За тази година съседите ни си поствиха за цел туристите от България да достигнат 2 милиона.

По данни на туроператори, Гърция и Турция, както и българското черноморие са предпочитаните дестинации за почивки на море. Турция се посещава и с цел културен туризъм.

Кападокия

Кападокия Източник: Thinkstock/Guliver

Как би се отразило евентуалното премахване на системата All Inclusive, предстои да видим.

Вижте още:

В този сектор Турция вече е глобална сила, пред Германия

Туристи в града ви – кошмар или златна мина

Ердоган спасява туризма