Туроператори и туристически агенти заплашват, че ще мигрират бизнеса си, ако Наредба 18 влезе в сила от 1 октомври. На пресконференция в БТА те отново коментираха наредбата, която задължава връзка между системата за резервации на операторите и системата на НАП.

На фона от скандала от последните дни – хакерската атака спрямо НАП и изтичането на данни, туроператорите заявиха и че това също дава повод за размисъл, тъй като може да доведе до търговия с данни, събирани години.

Пресконференцията бе организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“.

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има

Самата наредба изисква да бъде предоставен достъп на НАП до резервационните системи, които са на база лични данни на пътуващите.

Запитани какъв процент от туристическите оператори и турагенции могат да фалират или да изнесат бизнеса си в страната заради изискванията на Наредба №18, от бранша отговориха, че това може да стане 100%. Досега няма постъпила в НАП нито една фирма, която да е подала заявление за лицензиране за създаване на необходимия софтуер, който да е подходящ за този бизнес.

Не е направена преценка дали всички бизнеси могат да се вкарат в една рамка. Не са взети под внимание спецификите на туристическия бранш, има неприложими за този бранш детайли в наредбата, алармираха туроператори и турагенти. Има опасност от закриване на бизнеси.

Според бранша наредбата няма аналог в другите страни-членки на ЕС, а въвеждането й ще доведе до намаляване конкурентоспособността на международния пазар.

По думите на туроператорите браншът е поставен в несигурност от 1 октомври. Един от начините за справяне с изискванията на наредбата, е връщане 20 г. назад с екселски таблици. Други ще ограничат кешовите разплащания.

Освен това все още много от детайлите по Наредба №18 са неясни, има противоречия, както и не се знае крайният вариант. Според изискванията на наредбата, ако има промяна в софтуера, трябва да спре използването му и да се заяви тази промяна в НАП. През това време съответният агент няма право да използва системата за регистрации и плащания, с която работи.

Наредбата допълни ще затрудни българският туроператор, който и в момента не е конкурентоспособен, тъй като за резервация в международен сайт са нужни 5-6 клика, а у нас: „договори, подписи, чудесии“, като за един български клиент се губи 3 пъти повече време.

От бранша поискаха и да се направи проверка и какви са приходите на общините от около 1 млн. легла на Черноморието. Според тях сивият сектор гони 60-70%. С Наредба 18 само се гони бизнес, който работи по банков път.

Припомняме, още на 11 февруари от БСК заявиха, че новата наредба за касовите апарати инквизира бизнеса.

В същия ден днес финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че ако се установи невъзможност за справяне с наредбата, МФ може да прояви гъвкавост.

Месеци по-късно стана ясно, че промените в НАП засягат четвърт милион фирми.