745-425-ski

Снегът в последните два дни напълни с туристи ски зоната над курорта Банско

Снегът в последните два дни напълни с туристи ски зоната над курорта Банско. Макар че снежната покривка в момента не е твърде много, тя е достатъчна, за да може любителите на белите спортове да се насладят на своята страст. Условията за каране на ски и сноуборд са перфектни на четири трасета в ски центъра, но от фирмата концесионер правят всичко възможно, за да отворят още писти. От няколко дни машините за производство на изкуствен сняг работят на пълни обороти. Но температурите позволяват само на определени места да се натрупа снежна покривка.

„Надеждите на всички са скоро пак да има снеговалеж, за да може да има естествена снежна покривка”, заяви вчера за „Телеграф” Иван Обрейков, маркетинг директор във фирмата концесионер на ски в  зоната. Той увери, че заради снега, който натрупа, има много ентусиазирани туристи в Пирин планина, които се радват на прекрасни условия. Опашката вчера на Бъндеришка поляна бе от хиляди туристи, които атакуваха трасетата.

Подготовка

Обрейков каза още, че  на 13 януари стартира и същинската подготовка за провеждането на Световната купа по сноуборд. Най-именитите сноубордисти от цял свят, сред които и най-голямата ни звезда в този спорт – Радослав Янков, ще карат по писта „Алберто Томба”.

На Пампорово са отворени за любителите на ски спортовете 6 писти и 3 съоръжения, заяви Стефан Присадов, директор на „Ски зона – Пампорово“, пред Нова тв. За последните 24 часа новата снежна покривка е между 15 и 20 см. На места заедно с изкуствения сняг тя достига 50-70 см.

Съоръжения

Между 1 и 5 сантиметра е натрупалата снежна покривка в Боровец, коментира Георги Кочов, спортен директор на „Бороспорт“. Съоръженията за изкуствен сняг работят по високите места, като температурите са около минус 2 градуса. Очаква се до края на седмицата да бъдат пуснати повече писти за скиорите и съоръжения. Обичайно при тези високи температури не се пускат уредите за изкуствен сняг, тъй като е влажно, но сега работят, обясни Кочев. Той посочи, че обикновено уредите се пускат при температури от минус 7-8 градуса. В момента са отворени 3 писти – Рила, Ротата, Иглика, а съоръженията за изкачване, които работят, са 6.

Снежните оръдия на Витоша вече работят благодарение на падането на температурите и надеждите на „Витоша ски“ са тези условия да се задържат и да позволят правенето на сняг, съобщават в официалния си профил в Инстаграм от „Витоша ски“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *