В последните месеци станахме свидетели на умишлено и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и всичките му мутации.

Капакът на тенджерата дойде, когато от НОЩ заявиха, че се ръководят по специална тексаска скала, според която посещението на ресторант е с най-висок риск от заразяване с вируса. Това не е истина и Вие го знаете.

Това заявяват в своя позиция от Сдружението на заведенията у нас и Българската асоциация на заведенията в писмо до здравния министър Костадин Ангелов.

Те подчертават, че според въпросната тексаска скала, ресторантите са на 7-ма позиция по деветобалната система. И отбелязват, че преди тях в скалата с най-висока степен на риск 9 е посочено посещение на концерт или спортен стадион. Със степен на риск 8 е посещение на кино/театър, посещение на увеселителни паркове, посещение на фитнеси. Следва степен на риск 7 – игра на футбол, баскетбол, пътуване със самолет. И най-накрая в негативната класация било поставено посещението на ресторант, а непосредствено след него са упоменати фризьорските салони. С две степени на риск по-малко и оценка 5 е посочено пазаруването в МОЛ.

Хотелиерите напомнят на Ангелов за дадените обещания

Хотелиерите напомнят на Ангелов за дадените обещания

За бързо изплащане на обезщетения и среща с ресорните министри

Във връзка с тази скала ресторантоьорите заявяват, че не виждат логика да се отварят сектори, които са с два пункта по-рискови от техния, а досега са били затворени едновременно.

Не виждаме логика един сектор да работи, а друг – не, при положение че са с еднаква степен на риск, допълват още те.

Затова от СЗБ и БАЗ канят здравния министър Костадин Ангелов на публичен разговор, в който да получат отговори на въпросите си относно това защо са браншът, който е затворен най-дълго време без ясни правила и, според тях, абсолютно необосновано.

Ресторантоьорите изтъкват, че за 450 000 български граждани, които са без работа, свързани пряко и косвено със затворените заведения, е важно да разберат защо се налага да търпят дискриминацията, както и докога е необходимо това.